Drukte Middenweg weer terug op niveau jaren ’80

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De verkeersdrukte op de Middenweg in het oude centrum van Heerhugowaard is terug op het niveau van de jaren tachtig.

Dat zegt de gemeente op basis van verkeerstellingen voor en na de openstelling van de gehele Oosttangent. Nabij Centrumwaard is het autoverkeer met 13 procent gedaald. Ter hoogte van de Stationsweg met 18 procent.

In de wijken langs de Oosttangent noemt de gemeente de daling ’spectaculair’. Zo rijden er 34 procent minder auto’s op de Dreef. Op de Sparrenlaan is de daling 28 procent en op het Cornusplantsoen is het autoverkeer met 45 procent afgenomen. Daarentegen is de afname op de Basiusstraat slechts 1 procent.

De daling op de Middenweg geeft volgens de gemeente ruimte om met de omwonenden en bedrijven te gaan praten over een eventuele herinrichting van de weg, gecombineerd met een vervanging van de riolering en het wegdek.

Sinds jaar en dag zegt de gemeente dat de Middenweg autoluw zou kunnen worden gemaakt als de ring om Heerhugowaard voltooid is. In 2006 legde de gemeente als doelstelling vast dat ’het oorspronkelijke dorpse karakter van de Middenweg’ zou moeten terugkomen door de weg in te richten als verblijfsgebied. Of dat er nu ook van komt is afhankelijk van het overleg met de buurt.

Overigens worden de effecten van de Oosttangent nog wat vertekend doordat de Draai nog niet klaar is en de Westfrisaweg nog in aanleg is.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.