Regio brengt vooral outsiders naar kortebaan Schagen

Redactie Schagen
Schagen

Wie zullen de opvolgers worden van Donate Groenhof en Ruud Pools komende maandag? Dat is de grote vraag bij de Kortebaan van Schagen, vanaf 13.30 uur in de Nieuwstraat. De trouwe merrie van Cees Hetteling uit Groenveld won dit jaar drie keer in drie opeenvolgende optredens, met drie verschillende pikeurs. Maar de zeges in Zwanenburg, Stompwijk en Nootdorp krijgen geen vervolg in de ’thuiswedstrijd’. Na haar tweede plek in De Lier maakt zij sportief gezien even pas op de plaats.

Ook Ruud Pools, veelvoudig winnaar in Schagen, ontbreekt. Hij is herstellende van een hartoperatie. Een rentree van de Heilooër, winnaar van drie van de laatste vier edities, laat nog even op zich wachten.

Atilla

Twee van die zeges waren met Attila. En dat paard zal wel van start gaan. Als winnaar in 2011 en 2012 en derde in 2013 geldt de ruin van Tuitjenhorner Fabian Bakker als een echte ’Schagen-specialist’. Maar nu zegevieren, zou sensationeel zijn. Een eerste plaats op de kortebaan pakte hij voor het laatst drie jaar geleden en de afgelopen twee seizoenen kwam hij nooit voorbij de derde omloop. Warmenhuizer John Dekker zal dit keer plaatsnemen op de sulky. En dat is ook het geval bij de andere starter uit de stal Hetteling, Lifeislife BR. Deze 7-jarige ruin is ook niet direct favoriet, al wist hij aan het begin van het seizoen nog twee keer een halve finale te halen.

Eigenlijk tellen alle regionale troeven als outsiders. Denise Pennekamp (Wieringerwaard) start met twee paarden. De ene is Axel Cartouche, waar zij ook eigenaar van is, en de ander is hengst op leeftijd Quick du Vivier. Callantsoger Cees Imming hoopt met Doris K (getraind door Patrick de Haan) en Dré Starlake een gooi naar de winst te doen. Tot de favorieten horen zij evenmin.

In totaal starten er zes paarden, die dit jaar al een kortebaan wisten te winnen. Een van hen, de in de Verenigde Staten gefokte Barbert, won meteen op zijn debuut. Maar de jonge hengst (dit keer gereden door Derbywinnaar John de Leeuw) presteerde sindsdien wisselvallig. Toch wordt hij ook nu weer tot de favorieten gerekend. En dat geldt zeker ook voor de stabiele Edo Venus, al goed voor twee zeges deze jaargang. Die ruin is de grootste troef van de familie (Aad) Pools deze keer.

Hun Blackpearl Trans R start niet in Schagen. De beste kortebaner van de laatste jaren won afgelopen donderdag nog op magistrale wijze in Middenbeemster en loste daarmee Donate Groenhof af aan kop van het Paard van het Jaarklassement.

Een klassement dat zij al twee keer won in de afgelopen drie seizoenen. Ook Ton Jeu presteert altijd constant voor de familie Pools en geldt als een van de snelste starters in het veld. In de eerste omloop is hij gekoppeld aan Attila.

Toevalstreffers

Prince of Moor, Pricken, Silvester en Obelix West wisten dit jaar ook allemaal een wedstrijd te winnen en zullen in Schagen moeten laten zien of dat toevalstreffers waren of niet. Met name Obelix West maakte veel indruk in Beverwijk, maar kon verder niet echt imponeren. Hij start tegen Amalia Beemd, getraind door oud-Tuitjenhorner Dion Tesselaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.