Reactor Petten stort zich op tekort jodium-125

Roel van Leeuwen
Petten

NRG - de exploitant van de onderzoeksreactor in Petten - wil het radioactieve jodium-125 produceren. Dat laat een woordvoerster van het bedrijf weten. Er is wereldwijd een tekort aan het het isotoop dat gebruikt wordt voor de behandeling van patiënten met prostaatkanker.

Dit weekend werd bekend dat een kleine groep patiënten in Nederland de komende weken niet behandeld kan worden voor prostaatkanker. Dit is het gevolg van het feit dat een reactor in Kazachstan – één van de drie reactoren die jodium-125 produceert – buiten bedrijf is.

Volgens Coen Rasch van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie kun je wachten op dergelijke problemen. ,,Het is een wereldwijd probleem. We zijn afhankelijk van verouderde reactoren. De politiek moet zorgen voor een continue levering van isotopen.’’

Nu gaat het dan vooral om jodium-125. Door het tekort moeten leveranciers kiezen wie er wel en wie geen isotopen krijgen. ,,Hierbij proberen ze de pijn te verdelen’’, zegt Rasch. ,,Op dit moment is Nederland aan de beurt.’’

Omdat de patiënten die nu verstoken blijven van jodium-125 een vroeg stadium van prostaatkanker hebben, maakt het uitstel van de behandeling met hooguit twee weken weinig verschil uit. Maar de vrees bestaat dat patiënten in de toekomst nog langer verstoken blijven van jodium-125.

Eerder riepen de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde en de Federatie Medisch Specialisten de politiek op om snel een besluit te nemen over de kernreactor in Petten. Deze loopt tegen het einde van zijn technische levensduur. De voorbereidingen voor een nieuwe reactor (Pallas) zijn in volle gang. Maar tegenstanders stellen dat isotopen ook zonder reactoren kunnen worden geproduceerd.

Volgens Rasch zijn er inderdaad medicijnen voor patiënten met prostaatkanker die op een andere wijze worden geproduceerd. ,,Maar deze hebben flinke bijwerkingen. Patiënten kunnen er blaasproblemen aan over houden of impotent worden.’’

Een woordvoerster van NRG laat weten dat deze situatie maar weer eens aangeeft dat Pallas nodig is om aan de vraag naar nucleaire isotopen te voldoen. De reactor in Petten gaat de mogelijkheden onderzoeken om nu ook jodium-125 te gaan produceren. ,,We hebben hiertoe de opdracht gekregen.’’ Ze kan nog niet zeggen wanneer het isotoop kan worden geleverd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.