Thema van deze week: psoriasis

© Foto: Centrum Oosterwal

nhd Administrator

Is psoriasis te genezen?Psoriasis is een aandoening waarbij de huid, de nagels en de gewrichten meedoen in het proces. Bij psoriasis van de huid en nagel is er eigenlijk een te snelle aanmaak van nieuwe huid of nagels. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend en groeien de nagel niet gelijkmatig uit. Psoriasis is helaas niet te genezen. Het is vaak een familiaire aangelegenheid. Echter psoriasis is in veruit de meeste gevallen heel goed te behandelen. Overigens valt het wel op dat een aantal mensen na hun pensionering geen klachten meer hebben. Stress is een duidelijk uitlokkend moment.

1. Is psoriasis te genezen?

Psoriasis is een aandoening waarbij de huid, de nagels en de gewrichten meedoen in het proces. Bij psoriasis van de huid en nagel is er eigenlijk een te snelle aanmaak van nieuwe huid of nagels. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend en groeien de nagels niet gelijkmatig uit. Psoriasis is helaas niet te genezen. Het is vaak een familiaire aangelegenheid. Psoriasis is echter in veruit de meeste gevallen heel goed te behandelen. Overigens valt het wel op dat een aantal mensen na pensionering geen klachten meer heeft. Stress is een duidelijk uitlokkend moment.

2. Is er een alternatief voor hormoonzalf en lichttherapie. Kan je bijvoorbeeld met voeding wat doen aan psoriasis? En zo ja, wat dan?

Er zijn voldoende alternatieven voor hormoonzalf en lichttherapie. Als er kleine plaatselijke plekken zichtbaar zijn, is vitamine D zalf een prima optie. Bij uitgebreidere klachten kan gekozen worden voor Fumaarzuur, Methotrexaat, Neotigason of Ciclosporine. Dit zijn allen geneesmiddelen met een ander werkingsmechanisme. Een andere goede behandeloptie zijn de zogenaamde biologicals. Dit zijn middelen die de psoriasis specifiek op immunologisch niveau van het afweersysteem aanpakken. Deze groep van medicijnen is nog steeds groeiende qua mogelijkheden. Het probleem van deze medicijnen is wel dat ze zeer kostbaar zijn. Tegenwoordig  is dat voor veel verzekeraars een reden om ze niet te vergoeden. Recent zeer uitgebreid Amerikaans onderzoek liet zien dat voeding geen duidelijke invloed heeft op het ontstaan of verdwijnen van de psoriasis.

3. Wat kan je doen om de last te verminderen?

Om goed te bepalen wat de last is die je ervaart van de psoriasis, is het belangrijk dit eerst goed met de arts te bespreken. Voor de een zijn het de rode schilferende plekken en voor de ander is dat jeuk en/of de pijn. Het is altijd het grootste belang van de behandelend arts duidelijk te krijgen waar de problemen liggen. En afhankelijk daarvan kan gekozen worden voor een plaatselijke behandeling met crèmes of zalf of eventueel wat lotion voor het behaarde hoofd of een behandeling met pillen of prikken. Dit is dus heel sterk afhankelijk van de klachten die je ervaart.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.