Roofkunstenaars

Joris Brussel

Roofkunstjagen. Niet zo lang geleden dook deze term overal op alsof dit een heel normaal ambacht is.

Een beroepskeuze waar je een opleiding op het Nova College in Beverwijk voor zou kunnen volgen. Het woord alleen spreekt al tot de verbeelding. Maken roofkunstjagers jacht op wilde roofkunstsoorten die met uitsterven worden bedreigd? Of gaat het om het jagen op dieven die van roven een ware kunstvorm hebben gemaakt?

Aanleiding van de briljante vondst was het nieuws dat de uit het Westfries Museum gestolen schilderijen onlangs opdoken in Oekraïne. En niet bij de Oekraïense editie van het tv-programma ’Cash op zolder’ maar bij een ultranationalistische vechtmilitie. Ze bood de 24 schilderijen te koop aan tegen astronomische bedragen.

Deze krant besteedde drie pagina’s aan dit schokkende en bizarre nieuws over deze diefstal van ruim 10 jaar geleden. Hierbij werd vermeld dat er twee roofkunstjagers (geen kunstroofjagers?) op de zaak zijn gezet door het museum in Hoorn. Ook loopt er een politieonderzoek in Kiev. Terecht, maar het voelt allemaal als een kunstmatige oplossing. De schilderijen zijn in handen van leden van de Oekraïense geheime dienst en extreemrechtse toppolitici. En het Westfries museum doet aangifte bij de politie aldaar die waarschijnlijk vast dient te gehoorzamen aan de bovengenoemde kunstdieven.

Noord-Hollandse kunstschatten ontvreemden en laten opduiken in Oost-Europa, lijkt een stevige trend te zijn geworden. Zo poogden Alex van Luijn en Cor Bart eerder dit jaar om te voorkomen dat relikwieën uit de Goede Raadkerk werden geroofd. Het doopvont van deze Beverwijkse kerk was immers al in Litouwen opgedoken. Bart en Van Luijn werden afgelopen vrijdag tijdens het jubileumfestival van IJmonds opinietijdschrift Roetz gehuldigd in verband met hun inzet voor de Goede Raadkerk.

Misschien kunnen we ze direct benoemen tot onze eigen roofkunstjagers. Ik weet niet hoe goed hun Oekraïens is, maar hun inzet om kunstroof te voorkomen, schept meer verwachting dan de kunstdetectives van het Westfries Museum. Want actie ondernemen, dat is ook een kunst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.