Zaandamse heeft nieuwe klarinet nodig om af te studeren

Harriot Voncken
Zaandam

De twintigjarige Laly Shams uit Zaandam is hard op weg om professioneel klarinettist te worden. Tenminste, als ze de financiering voor een nieuw instrument rond krijgt. Haar oude klarinet is na dertig jaar ’op’. Om een nieuwe te kunnen betalen, is ze een crowdfundactie gestart op het online platform voordekunst.nl.

De derdejaarsstudent aan het conservatorium in Utrecht maakt al muziek sinds haar zesde. Met zestien deed ze mee aan het Prinses Christina Concours en op haar zeventiende won ze de Jan Pasveerprijs voor talentvolle jeugdige musici in de Zaanstreek. Ze heeft het programma voor haar afstudeerconcert bij het conservatorium al samengesteld. „Zelfs de poster is al klaar”, vertelt ze trots in de woonkamer van haar ouderlijk huis in Poelenburg. Na haar afstuderen wil ze auditie doen voor de master in Amsterdam om een carrière in kamermuziek te beginnen.

Er staat nog één ding in de weg: haar oude klarinet. „Hij was al tweedehands toen ik hem kreeg op mijn achtste. Hij is nu al bijna dertig jaar oud. En het is helaas niet hoe ouder hoe beter, zoals met een viool”, legt ze droogjes uit. „Vlak voor een concert kwam ik erachter dat een van de kleppen het had begeven. Een van de docenten heeft hem toen provosorisch gemaakt. Maar als ik beter wil worden, heb ik echt een nieuw instrument nodig.”

Helft

Sterker nog, ze heeft er zelfs twee nodig. Klarinettisten werken met een ’setje’ van een A-klarinet en een Bes-klarinet. Een set kost zo’n 14.000 euro. Een fors bedrag, dat een 20-jarige niet zomaar op kan brengen. „Het is eigenlijk tegenstrijdig. Instrumenten kosten veel geld, maar als artiest verdien je niet zoveel”, zegt ze schouderophalend. Toch wil ze het graag zelfstandig bij elkaar krijgen. „De school heeft wel een potje, maar dat is 500 euro. Dat heb ik al besteed aan lessen.” Ze klust daarom bij als klarinetdocente en spaart zich suf. Zo heeft ze inmiddels de helft bij elkaar kunnen brengen.

Daarnaast is ze een crowdfundactie gestart. In ruil voor een donatie biedt ze onder meer privé-concerten of -lessen aan. „Ik hoef echt geen heel bijzondere klarinet”, schudt ze haar hoofd. „Ik heb eerst gekeken naar tweedehands setjes, maar ze spraken me allemaal niet aan. En die kosten vaak al zo’n achtduizend euro. Ik kan dus beter investeren in een instrument dat helemaal goed klinkt.”

De klarinet heeft ze al uitgekozen. Met Duitse boring, Franse kleppen en een extra klep voor vibrato. Ze wijst alle onderdelen aan en legt geduldig uit waar ze voor zijn. „Het vak is zo breed. Er zijn partijen voor jazz, blues en pop. En natuurlijk klassiek. Dat speelde ik eerst heel veel. Maar door Strawinsky ben ik verliefd geworden op moderne muziek.” Ze is even stil. „Oh, en het bombastische van opera vind ik ook leuk. Mijn moeder is Russisch, vandaar. Met de loopjes kun je echt uitpakken.”

Laly Shams steunen kan op www.voordekunst.nl. De actie loopt nog tot maart.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.