Rebellenleider ontkent bergen lichamen

Separatistenleider Aleksandr Borodai heeft zaterdag ontkend dat er lichamen zijn geborgen door de pro-Russische rebellen. Hij zei er zelfs bij de internationale gemeenschap op te hebben aangedrongen om te helpen bij het bergen van de lichamen.

Eerder zaterdag beschuldigde de Oekraïense regering Rusland ervan dat het de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal en het bergen van lichamen.

Volgens de regering hebben de rebellen 38 lichamen weggehaald van de plek van het ongeluk en overgebracht naar de stad Donetsk, die in handen van de rebellen is. Daarbij zouden de rebellenstrijders hulp hebben gehad van specialisten met een duidelijk herkenbaar Russisch accent.

Tientallen lichamen of delen daarvan liggen nog altijd verspreid in het gebied waar donderdag vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. De temperaturen zijn zomers en de geur van ontbinding is onmiskenbaar. Sommigen lichamen zijn door reddingswerkers in bodybags geplaatst en aan de kant van de weg gelegd.

Een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei vanaf de rampplek dat sommige bodybags open zijn en dat de lichamen erg toegetakeld zijn. "Het is erg moeilijk er naar te kijken", aldus Michael Bociurkiw.

Bociurkiw benadrukte nog eens dat de OVSE er niet is om zelf een volledig onderzoek in te stellen. "We kijken vooral naar de beveiliging van de rampplek, we kijken naar de toestand van de lichamen, de toestand van de brokstukken en we letten op persoonlijke eigendommen."

Ondertussen plaatsen reddingswerkers ongeveer tachtig lichamen in bodybags.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons