Double V herpakt zich van slechte eerste ronde tijdens Dance Gala

Vincent Schot
Hoorn

Vrijdagavond, 22.10 uur. Terwijl de vijf minuten die nog resten in het zaalvoetbalduel tussen Veerhuys en Leekster Eagles wegtikken staat een grote groep vrijwilligers van Double V ongeduldig te wachten in de hoek van de Vredehof. Een dag later vindt op de nu nog bezette houten vloer de zestiende editie van het Double V Dance Gala plaats en de formatiedansers staan te popelen om de sporthal om te toveren tot danszaal.

,,We hadden eigenlijk tot middernacht de tijd gekregen om op te bouwen’’, vertelt Double V-trainer Tim van Leeuwen als de zoemer inmiddels heeft geklonken. Hij moet nog even wachten voordat hij met zijn manschappen los kan gaan want de Hoornse zaalvoetballers worden eerst nog tot kampioen gekroond. ,,Maar omdat deze wedstrijd uitloopt, hebben we tot één uur gekregen.’’ Er gaan confettikanonnen af. Gejuich op de tribune, een zoektocht naar bezems daar beneden.

,,Gelukkig ging het feestje van Veerhuys lekker lang door, konden wij ook wat langer opbouwen. We waren uiteindelijk om half drie ’s nachts klaar’’, vertelt Van Leeuwen een dag later. Om acht uur die ochtend staat hij weer in de sporthal. Vijf kwartier later komen ook zijn dansers, van wie er een aantal een paar uur eerder nog hielp opbouwen, binnen druppelen.

Tegenstand

Twee uur later mogen de latindansers zich opwarmen voor het toernooi dat om 14 uur begint en waar de tegenstand dit keer komt van twee Belgische formaties en één Duitse ploeg.

Al hing de deelname van die laatste ploeg aan een zijden draadje. ,,Hun vlucht werd opeens geannuleerd’’, legt Van Leeuwen uit. ,,Ze hebben toen auto’s gehuurd en zij hierheen komen rijden. Ook dat was overigens nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. Dit is een vrij jonge ploeg en dus heeft niet iedereen nog een rijbewijs. Maar goed, ze zijn er.’’

Het is in meerdere opzichten fijn dat de ploeg uit de buurt van Hamburg Hoorn heeft bereikt. Door het wegvallen van Dance Explosion, de grote concurrent uit Arnhem kan Double V immers wel een ploeg gebruiken die het beste uit hen haalt.

Misgrijpen

In de eerste ronde lukt dat echter geenszins. Het lijkt nergens op wat de thuisclub laat zien. ,,In de afgelopen vier jaar heb ik ons nog nooit zo slecht zien dansen’’, baalt Van Leeuwen. ,,Alles wat mis kon gaan, ging ook mis. We vielen, grepen mis en herpakten onszelf niet als het een keer misging.’’

Eén verklaring heeft de Hoornse trainer niet voor de zes slechte minuten van zijn formatie. ,,Misschien is de focus toch anders doordat we in eigen land geen concurrent meer hebben, het dansen voor zoveel publiek dat speciaal voor jou komt of het debuut dat twee dansers maakten in het eerste team. We dansten in ieder geval niet als ploeg, maar als individuen. En dan red je het niet. Was dit op een groot toernooi als het EK of WK gebeurd dan hadden we direct naar huis gekund.’’

Hoofdprijs

Met vier deelnemers wist de Hoornse ploeg zich hoe dan ook verzekerd van een finaleplaats. Double V haalt daarin wel weer een dikke voldoende. Hoewel de twee Duitse juryleden hun landgenoten aanwijzen als winnaars gaat de hoofdprijs hierdoor naar de thuisclub.

Direct kan de zege niet gevierd worden. ,,Om 22 uur moet de zaal alweer opgeleverd worden, maar liever nog een half uurtje eerder. Dan kunnen de eerste standhouders al komen die deelnemen aan de markt die hier morgen gehouden wordt’’, legt Van Leeuwen uit. De hele ploeg helpt een handje en om 19.45 uur staat Double V al aan een biertje en een schaal bitterballen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen