AMC: huisarts Tuitjenhorn buiten zijn boekje gegaan

Academisch Medisch Centrum in Amsterdam © ANP

Redacteur Schagen
tuitjenhorn

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn is bij de behandeling van de doodzieke Theo Spaansen (65), die 19 augustus stierf, buiten zijn boekje gegaan.

Dat onthult het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam n een brief aan huisartsbegeleiders en -opleiders verbonden aan het Amsterdamse ziekenhuis. Er wordt gerept over ’buitensporig en bewust normoverschrijdend handelen’.

Het AMC voelt zich genoodzaakt de informatie prijs te geven, omdat Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en openbaar ministerie geen openheid van zaken over het doktersdrama geven. Dat zorgt voor onrust en leidt tot speculaties.

Justitie en inspectie deden onderzoek naar Tromp. Enkele dagen nadat de IGZ de 58-jarige arts op non-actief stelde, beroofde hij zichzelf van het leven.

Het AMC voelt zich niet geroepen te vertellen wat er is gebeurd. Justitie doet dat niet, omdat de dokter is overleden. De inspectie houdt de kaken op elkaar.

Diverse huisartsen nemen geen coassistenten van het AMC in hun praktijk op, totdat er duidelijkheid is over ’Tuitjenhorn’.

De zaak kwam aan het rollen via een huisarts in opleiding van het AMC die stage liep bij Tromp.

Dat het ziekenhuis geen enkel contact heeft gehad met de dokter over de kwestie zit artsen dwars. Het ziekenhuis stelt dat vanwege de ernst van de zaak ’voor het eerst is afgeweken van de gangbare procedure’.

Volgens het AMC heeft het doktersdrama niks te maken met palliatieve sedatie (toedienen van slaapmiddelen in de stervensfase), noch het gebruik van morfine bij een benauwde en terminaal zieke patiënt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.