Rechtszaak over asbestmiljoenen Martinuscollege in Grootebroek

Cees Beemster
GROOTEBROEK

Het geschil tussen de gemeente Stede Broec en de leiding van het Martinuscollege over de rekening om het asbest in de school te saneren, wordt 27 mei uitgevochten op de rechtbank in Alkmaar.

De bestuursrechter mag zich dan buigen over de vraag wie de ruim vier miljoen euro voor de gemaakte kosten moet betalen: de gemeente of de school zelf.

Vanwege asbestvondsten moest de middelbare school in Grootebroek vanaf augustus 2011 een half jaar dicht. De leerlingen moesten worden ondergebracht in noodlokalen in Grootebroek. En in kantoorruimtes in Hoorn, waar ze dagelijks met bussen heen worden gebracht. Dit kostte samen met de sanering van het asbest totaal 4,5 miljoen.

Stede Broec schoot dit geld voor om een snelle oplossing mogelijk te maken. De leerlingen mochten immers niet de dupe van het asbest worden. Later zou de vraag beantwoord moeten worden wie voor de kosten moest opdraaien. Hier zijn beide partijen tot op de dag van vandaag niet uitgekomen.

Verantwoordelijk

Stede Broec vindt dat zij alleen 113.000 moet betalen voor het saneren van asbest in een deel van de school waar dit niet verplicht was. De resterende 4.387.000 euro zou de school moeten terugbetalen.

Het Martinuscollege stelt van meet af aan dat de gemeente voor de kosten moet opdraaien omdat die verantwoordelijk is voor de onderwijshuisvesting en daarvoor 540 euro per leerling van de rijksoverheid krijgt. Stede Broec ziet dit anders. Inschakeling van een mediator om het geschil over de centen op te lossen heeft tot niets geleid.

Ook de gezamenlijke poging van gemeente en school om het Rijk te laten meebetalen – die eiste dat scholen onderzochten in hoeverre zij asbest in hun gebouwen hebben – bleek kansloos.

De standpunten van beide kampen zijn hetzelfde gebleven. De bestuursrechter mag het nu zeggen.

Aangevochten

Schooldirecteur Kees van Bergeijk gaat er vanuit dat de uitspraak straks door één van de partijen bij de Raad van State zal worden aangevochten. ,,In het najaar van 2015 komt daarvan op zijn vroegst de uitspraak’’, verklaarde Van Bergeijk eerder.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen