Matige slotfase kost Zwaluwen’30 twee punten

Matige slotfase kost Zwaluwen’30 twee punten
Thomas Hand houdt Volendammer Danny Tol van de bal. De aanvallende middenvelder was één van de beste aan de kant van Zwaluwen’30.
© Foto Henk de Weerd
Hoorn

Bij de hervatting van de competitie had Zwaluwen’30 lang uitzicht op minimaal één punt tegen RKAV Volendam. De Hoornse ploeg kwam in het duel met de nummer vier van de ranglijst na rust ijzersterk uit de kleedkamer, maar kon de voorsprong die het daarin pakte niet vasthouden. Sterker nog, de roodzwarten stonden na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Wielen zelfs met lege handen: 1-2.

In de eerste helft kwam de ploeg van trainer Ron van der Gracht, die deze week zijn contract verlengde bij Zwaluwen’30, ook goed uit de startblokken. Met name Joost Lieder en Thomas Hand lieten zien scherp uit de winterstop gekomen te zijn. Zij waren bij vlagen een plaag voor de defensie van de Volendammers.

De bezoekers - met oud-Zwaluwen’30-spelers Nico Keijzer, Niels Joren, Thierry Schilder, Danny Tol, Gerry Schilder, Jaap Molenaar, en Joey Tol in de gelederen - hebben als collectief met name achterin de zaakjes echter goed op orde. Kansen creëren doen beide ploegen dan ook niet zo gek veel, maar toch blijft het oppassen voor de thuisclub. Zo duikt Nick Tuyp vlak voor rust op voor doelman Joey Potveer, maar hij schrikt zo van die kans dat deze verloren gaat.

Spelopvatting

In het tweede bedrijf liet Zwaluwen’30 er aanvankelijk geen misverstanden over bestaan dat het de punten aan de Berkhouterweg wilde houden. Afjagen was het devies en binnen negen minuten leidde deze spelopvatting tot een voorsprong van de Hoornse ploeg. Na een perfecte voorzet van Lieder hoefde Hand alleen nog maar zijn voet tegen de bal te zetten om zijn elftal op voorsprong te brengen.

Nadat zij op achterstand kwamen leken de Volendammers de weg even kwijt te zijn, maar na het inbrengen van de technisch begaafde Jaap Molenaar was duidelijk dat de uitploeg op jacht ging naar de gelijkmaker. De invaller aan Volendammer kant had iets meer dan tien minuten nodig om Potveer te verschalken met een droge schuiver.

,,We wisten dat zij veel technische spelers hebben en nadat Jaap Molenaar erin kwam kregen wij het nog moeilijker”, analyseerde Van der Gracht, die zag dat zijn elftal vanaf dat moment nauwelijks meer een bal vast kon houden op de vijandelijke helft. ,,Ik merkte dat mijn ploeg vermoeid was. Dat hebben we eigenlijk nooit, maar nu wel.”

Omdat ook het inbrengen van enkele wissels niet resulteerde in beter veldspel kreeg Zwaluwen’30 de rekening gepresenteerd voor het matige spel in de slotfase van de wedstrijd. Een corner leek afgeslagen te zijn, maar een schot van Danny Tol vloog buiten bereik van Potveer tegen de touwen.

Zure gezichten

De late winnende goal van de Volendammers zorgde voor zure gezichten aan de kant van Zwaluwen’30, maar geheel onverdiend was de overwinning niet. De trainer noemde de verliespartij desondanks ’ongelukkig en vooral onnodig’.

,,Maar goed, of we nou geen of één punt hebben, maakt voor de ranglijst nog niet eens zo’n groot verschil. Alleen voor het mentale gedeelte is het slecht als je hem zo laat nog tegenkrijgt. We hebben zelf ook wel eens de gelijkmaker gemaakt in de laatste minuut, dan is dat ene punt natuurlijk goed voor het moraal”, aldus Van der Gracht.

Zwaluwen’30-RKAV Volendam 1-2.

54. Hand 1-0, 73. Molenaar 1-1, 90+2 D. Tol 1-2.

Zwaluwen’30: Potveer, Vlasman, Jelle Huitema, Rottiné, Sabajo, Van Diepen, Jouke Huitema, Boukens, Kuijpers (75. Sno), Hand (90. Gedik), Lieder (80. Abubakari).

RKAV Volendam: Binken, L. Tol, Keijzer, G. Schilder (75. T. Schilder), S. Tol, Jonkerman, J. Tol, Joren, Boogaard, Tuyp (61. Molenaar), D. Tol.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons