Voormalig koelhuis vol nostalgie

Een kast vol oude wasproducten en gebruiksvoorwerpen.© JJFoto/Jan Jong

Marjolein Eijkman
Broek op Langedijk

Wat ooit begon met een paar doopjurkjes, groeide uit tot een enorme verzameling textiel, speelgoed en andere historische objecten. En dus bracht Suzan van ’t Hof uit Sint Pancras in 2005 een groot deel van haar collectie en de omvangrijke verzameling historische kinderwagens van haar man onder in het voormalige koelhuis aan de Dubbelebuurt in Broek op Langedijk. Waar iedereen er van kan genieten.

Het koelhuis had voorheen geen ramen en al helemaal geen bedstee. Die hebben ze er zelf in gemaakt. De deuren van de bedstee komen uit een oude boerderij en de vrijwel identieke deuren van de kast ernaast zijn de vroegere bedsteedeuren van museum Broekerveiling.

In de kast staan gebruiksvoorwerpen en doosjes met wasproducten uit het begin van de vorige eeuw. ’Radion wast witter’ luidt de belofte en ’Sunil, de witste was met ’t minste werk’. Persil belooft zelfs wasmiddel met bleekmiddel te zijn, maar dan zonder chloor. Navraag bij producent Henkel leerde dat Persil zijn tijd ver vooruit was met actieve zuurstofbestanddelen.

De stoffen van de streekkleding uit de 19e eeuw hebben zulke wasmiddelen nooit gezien; tot de 20e eeuw werden kleren immers alleen geborsteld en gelucht. Wat overigens aan de onderzijde van sommige rokken goed te zien is. De man deed destijds zijn hele leven met één pak, dat met meerdere knopen kon worden ingenomen en uitgelegd. Kleding werd geërfd, dus vaak werd de rok van oma vermaakt tot lijfje voor de kleindochter of sjaal voor de moeder.

De collectie doopjurken is inmiddels flink uitgebreid en bevat zelfs een poppendoopjurkje. De jurk van glasbatist uit de jaren ’30 oogt prachtig ragfijn, maar doet menig oudere bezoekster gruwelen; de scherpe randen van de stof maakten het een crime om te dragen.

Een sportwandelwagen uit 1900, een 80 jaar oude stenen blokkendoos, een handfiets met houten paard uit 1850, poppenhuizen, boeken en spelletjes; de collectie is op zijn zachtst gezegd uitgebreid. Dat er ook teddyberen op de planken zitten, dankt het museum aan een jonge bezoeker. Dit jongetje vond het maar raar dat er alleen maar poppen zaten. Toen hij later nog eens kwam, was hij apetrots dat er naar hem was geluisterd.

Arrangement

Voor groepen: koffie/thee in eetcafé Marktzicht, varen op de akkerschuit van Rein Groot, bezoek aan Wijndomein De Koen en Museum Zo was ’t. €22 per persoon.

Museum Zo was ’t

Adres: Dubbelebuurt 15a, Broek op Langedijk

Telefoon: 0226-341963

Geopend: Maandag t/m vrijdag 11-16.30u, zaterdag & zondag 12-16.30u. Van 1 oktober tot 1 april maandag gesloten. Gesloten op 1 januari, Koningsdag en 24, 25 en 26 december.

Toegang: €3,50, 4 tot 10 jaar €1,75, tot 3 jaar gratis.

Website: www.museumzowast.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.