Na tien jaar eindelijk schot in Plan De Zwaan Grootebroek

Tanja Koopen
Grootebroek

De rommellocatie op de hoek Zesstedenweg en Raadhuislaan in Grootebroek wordt na een jaar of tien eindelijk aangepakt. Aannemer Kuin ziet er brood in.

De locatie van het voormalige café De Zwaan naast de kerk in Grootebroek kent een lange geschiedenis. Al acht jaar geleden werden woningbouwplannen ontwikkeld voor deze plek, ooit vernoemd naar boerderij De Gekroonde Zwaan. De crisis kwam ertussen en de plannen belandden in de ijskast, waar ze tot 2015 bleven liggen.

Bomen

Vervolgens ontstond discussie over de monumentale bomen op het perceel, die woningbouw duurder maken. Het college heeft nooit voorgesteld de bomen te kappen, benadrukt wethouder Bart Nootebos. Een deel van de politiek destijds wel, maar nu is mede na protesten uit het dorp, besloten dat ze blijven staan. Nadat ook archeologisch onderzoek en de aanwezigheid van vervuiling de plannen ophielden, bleek vervolgens dat de vier partijen, die inschreven voor de aanbesteding, niet aan de eisen voldeden. Nootebos: ,,Het is wel een vrij lastig te ontwikkelen kavel, waar ook nog hoogteverschil in zit.’’

Maar nu is daar aannemer Kuin als redder in de nood. Hij heeft de gemeente zelf benaderd en de aanbestedingseisen opgevraagd en wil de locatie onder die voorwaarden ontwikkelen. Aan de Zesstedenweg komen twee twee-onder-een-kapwoningen. Aan de Raadhuislaan komen drie vrijstaande woningen op ruime kavels. Achter deze woningen wordt bovendien de bestaande sloot doorgetrokken. Uiteraard blijven ook de monumentale bomen staan.

Hoogste bieder

Tegelijkertijd is het leegstaande naastliggende pand Zesstedenweg 195, waar voorheen het recreatieschap zetelde, door de gemeente verkocht aan de hoogste bieder. Dit monumentale pand, nu nog kantoor, krijgt een woonbestemming.

Nootebos is blij dat deze rommelige hoek in het hart van het dorp Grootebroek nu dan eindelijk ontwikkeld wordt. ,,De plek had een hoge boekwaarde, we hebben moeten afboeken. Maar het stond ook in de top drie van plekken die nodig verbeterd moeten worden.’’

De procedure neemt nog wel driekwart jaar in beslag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen