Valkuilen van de budgetpolis

Marco Post
LEIDEN

Kies boven je veertigste nooit voor een budgetpolis, adviseert verzekeraar Zorg en Zekerheid. De prijs van dat type zorgverzekering lonkt, maar de beperkingen zijn des te groter. ,,Mensen snappen niet altijd dat het ook hier om een naturapolis gaat en dat je daarmee minder keuzevrijheid hebt. De zorgverzekeraar bepaalt waar jij je zorg haalt en bij de budgetpolissen is die keuze beperkt.”

In de wereld van de zorgverzekeringen wordt gestunt met lage premies. Je hebt restitutiepolissen, naturapolissen, combinatiepolissen en budgetpolissen en vaak is niet duidelijk wat een en ander betekent.

Stel: je bent 50 en kiest voor de budgetpolis. Vervolgens moet je voor de behandeling van een etalagebeen naar het ziekenhuis. Maar achteraf blijkt dat dat ziekenhuis helemaal geen contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar. Gevolg: je krijgt niets, of maar een deel vergoed en dus een torenhoge rekening. Een ziekenhuismedewerker heeft niet altijd goed op een rij wat er in de budgetpolis staat, de verantwoordelijkheid wordt bij de patiënt gelegd. ,,Maar wat blijkt: mensen kijken toch vooral naar de lage premie en niet naar de polisvoorwaarden”, vertelt een woordvoerster van patiëntenfederatie NPCF. ,,En dat is precies de reden waarom wij niet met zo’n budgetpolis werken”, legt Henk Rietveld van Zorg en Zekerheid uit. ,,Die zijn eigenlijk bedoeld voor jongeren. Als een soort handreiking. Immers, zij hebben over het algemeen minder klachten en dus niet alles nodig uit zo’n pakket.”

Maar ook ouderen worden getrokken door de aantrekkelijke prijs. ,,En mensen lezen gewoon niet altijd goed wat er staat. Dat is niets nieuws onder de zon. Je hebt er ook zoveel die voor een goedkope autoverzekering kiezen en er vervolgens -te laat- achterkomen dat ze alleen casco verzekerd zijn.”

Bovenal zouden mensen boven de veertig gewoon niet voor zo’n ‘goedkoopje’ moeten gaan, vindt Rietveld. ,,Vanaf die leeftijd ga je gewoon meer gebruik maken van zorg. Daar moet je niet pas willen achterkomen als het te laat is.”

De budgetpolissen zijn een soort ‘uitgeklede’ naturapolissen. Van Reenen: ,,Over de budgetpolissen bestaat veel onduidelijkheid, maar dat geldt ook voor de naturapolissen in het algemeen. Mensen hebben vaak geen idee wat het verschil is met de restitutiepolis en realiseren zich niet altijd dat je met een naturapolis minder keuzevrijheid hebt.” Met een ‘gewone’ naturapolis kun je overigens bij de meeste verzekeraars nog wel bij alle ziekenhuizen terecht. Daarbij zijn het vooral behandelingen in privéklinieken die niet of slechts deels worden vergoed.

De woordvoerster van NPCF: ,,Wij roepen zorgverzekeraars en zorgverleners op om duidelijk te zijn naar patiënten en ze te wijzen op mogelijke risico’s. Maar wij vinden natuurlijk ook dat patiënten een eigen verantwoordelijkheid hebben. Neem bij een nieuwe verzekering of een behandeling dus eerst goed de polisvoorwaarden door.”

Budgetpolissen zijn er van onder andere Menzis, Zilveren Kruis, Zekur (Unive) en TakeCareNow! (Agis). Wie spijt heeft van het ’goedkoopje’, kan binnen twee weken na de aanvraag nog een andere keuze maken. Buiten die periode biedt bijvoorbeeld Univé de mogelijkheid om de Zekur! polis om te zetten naar een ’normale’ Univé verzekering.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.