'Fabrikanten nemen loopje met etiketteringsregels'

Ed Brouwer
Den haag

Supermarkten liggen vol met voedingsmiddelen die zeggen ‘rijk aan vezels’, ‘vetarm’ of ‘rijk aan vitamine C’ te zijn. Fabrikanten wekken met deze voedingsclaims bij consumenten de indruk dat hun vaak ongezonde producten gezonder of beter zijn dan soortgelijke producten. Consumentenbond heeft de misleidende claims gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ,,de wet is helder: informatie op het etiket mag niet misleidend zijn. Etiketten mogen dus niet suggereren dat het levensmiddel beter is dan soortgelijke levensmiddelen die dezelfde kenmerken hebben."

In de supermarkten stuitte de Consumentenbond op twee soorten misbruik van voedingsclaims. Zo proberen fabrikanten producten onterecht beter of gezonder te laten lijken dan soortgelijke producten, door bijvoorbeeld ‘bron van vezels’ op een ontbijtkoek te zetten, terwijl alle gewone ontbijtkoek van nature een bron van vezels is. Combée: ,,Deze misleidende claims zijn gewoonweg niet toegestaan."

Fabrikanten laten consumenten ook graag geloven dat hun ongezonde producten wel gezond zijn, door bijvoorbeeld ‘met B-vitamines’ op snoepjes te zetten of bij chipszoutjes de claim ‘bron van vezels’ te gebruiken.

De Consumentenbond wil een einde aan deze misleiding en pleit al er langer voor dat de NVWA daadwerkelijk capaciteit krijgt voor handhaving op misleiding en etikettering, zoals toegezegd door minister Schippers (Volksgezondheid).De meest opvallende voorbeelden van misleidende claims staan op de Wall of Shame van de Consumentenbond en in de Gezondgids van augustus/september 2015.

Combée: ‘Wees alert: een mooie claim verhult vaak iets ongezonds. Gezonde producten hebben immers geen voedingsclaim nodig. Wie heeft er weleens een bospeen gezien met daarop: ‘vetvrij’, ‘vezelrijk’ en ‘rijk aan vitaminen’?.’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.