Lantaarnpalen inpakken voor Luilak

alkmaar

Het is vroeg, donker en fris. Behalve het kwetterende geluid van wakende vogeltjes is er verder niets te horen. Tot er in de verte een toeter klinkt. Die niet lijkt op te houden met lawaai maken. Het is weer Luilak.

In winkelcentrum De Mare loopt een groepje kinderen luid gillend over de tegels. Het geluid weerkaatst geweldig tussen de gebouwen. Ze hollen weg voor iedereen die in de buurt komt.

Nergens achter de nog donkere glazen gaat een lamp branden, maar toch hebben ze duidelijk plezier van hun nachtelijke avontuur.

In Zuid-Scharwoude zijn Sam Zomerdijk (14) en Midas Rood (14) met een plastic tas vol rollen toiletpapier op pad. De zon komt net op, het is een uur of vijf in de ochtend. Lantaarnpalen, bomen en speeltoestellen pakken ze in. ,,Ons eigen huis pakken we niet in’’, lachen de vrienden. ,,Dan moeten we alles zelf gaan opruimen.’’

Het gaat de jongens vooral om de lol, zeker niet om te vernielen. Daar houden ze niet van. ,,We bellen ook wel eens aan, dat is altijd wel lachen. Drie jaar geleden rende er opeens een man achter ons aan. Dat was wel spannend’’, zegt Sam.

In de kustplaatsen is ook veel lawaai gemaakt. Enkele Duitse toeristen wisten niet wat er aan de hand was en belden geschrokken de politie. Op verschillende plaatsen in de regio heeft de politie boter en eieren in beslag genomen.

In Castricum zijn 20 tot 30 autospiegels vernield. Daar is een 15-jarige jongen aangehouden, die zes spiegels bij zich droeg.

Volgens politiewoordvoerster Claudia Metz zijn er, ondanks de vernielingen, geen hele opvallende dingen gebeurd tijdens de Luilaknacht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.