Cybercrime kost bedrijfsleven veel geld

© HSPublicity

Cybercrime wordt een steeds groter probleem voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op jaarbasis leidt dat tot een zeer aanzienlijke schadepost. Spam en malware (virussen en spyware) zijn nog steeds de meest genoemde cybercrime-activiteiten. Dit blijkt uit de jongste editie van de ICT Barometer van Ernst & Young.

Van de zeshonderd ondervraagde Nederlandse managers zegt 43 procent dat de overlast van cybercrime toeneemt (2010: 42 procent) terwijl slechts 5 procent vindt dat de situatie is verbeterd (2010: 8 procent).

Eén op de vijf ondervraagde bedrijven (eenmanszaken uitgezonderd) leed in 2010 financiële schade als gevolg van cybercrime. Hiervan geeft een derde van de respondenten aan tot ongeveer 10.000 euro schade te hebben geleden. Iets meer dan de helft noemt schadebedragen van minimaal 10.000 euro tot 500.000 euro. En bij 13 procent van de ondervraagde bedrijven gaat het om schadebedragen van 1.000.000 euro en meer.

Uit beveiligingsoogpunt maken de ondervraagde managers zich het meeste zorgen over risico's verbonden aan het gebruik van e-mail en draadloze netwerken. Relatief nieuwe verschijnselen als cloud computing en het gebruik van social media stijgen flink op de ranglijst van technologie die managers zorgen baart. Ze zijn vooral bang voor het uitlekken van vertrouwelijke informatie (51 procent) en aantasting van het bedrijfsimago (41 procent).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.