Reclamebord voor man of vrouw?
Vraag je een vergunning voor een evenement of meld je een reclamebord bij de gemeente, dan moet je op het formulier aangeven of je man of vrouw bent.
Op veel formulieren van de gemeente moet de aanvrager zijn of haar geslacht invullen. Ook als dat totaal niet ter zake doet. Gaat het om vervuilde grond dan is het bijna altijd raak. Maar op het formulier voor een loterijvergunning wordt er niet naar gevraagd. Op de subsidieaanvraag voor een groen dak wel. Volgens raadslid Sanna Munnikendam wordt op grofweg een derde deel van alle formulieren die de gemeente gebruikt, naar het geslacht gevraagd. Zij kan er begrip voor opbrengen als er een relatie is met de persoonsregistratie. Maar vaak is het geslacht niet van belang. In die gevallen wil zij dat de gemeente er ook niet meer naar vraagt of in elk geval aangeeft dat het niet verplicht is de vraag te beantwoorden.
Munnikendam:,,Het lijkt triviaal, maar voor veel mensen is het belangrijk. Zij vinden dat het er niet toe doet en veel transgenders weten niet wat zij moeten antwoorden.’’
D66 vindt dat Zaanstad met het vragen naar het geslacht mensen in een hokje dwingt waarin ze zich niet thuis voelen. Daarom zou het beperkt moeten worden tot die gevallen waarin het wettelijk verplicht is. Zaanstad vraagt vaak het geslacht aan te geven als dat niet verplicht is, ontdekte Munnikendam.
Als Zaanstad niet meer naar het geslacht vraagt, is het gevolg dat mensen geen antwoord krijgen waarin zij met mijnheer of mevrouw worden aangesproken. Munnikendam: ,,Dat wordt vast wel opgelost.’’
In dezelfde sfeer als het verplicht opgeven van het geslacht, wil D66 niet dat Zaanstad aan vrouwen hun meisjesnaam vraagt maar niet aan mannen hun jongensnaam. Mannen kunnen de naam van hun partner aannemen, maar worden daar zelden naar gevraagd. Volgens Munnikendam moet Zaanstad mannen en vrouwen alleen naar de geboortenaam vragen als dat van belang is.