Stadswandelingen op monumentendag

Foto: Johan Moes

Foto: Johan Moes

Janneke van Beusekom
Purmerend

De Monumentendag staat komend weekend in het teken van 'nieuw gebruik, oud gebouw'. Er zijn stadswandelingen, rondvaarten en bezichtigingen.

Purmerend Het comité Open Monumentendag Purmerend houdt op zaterdag 10 september verschillende activiteiten. Bij het beeld op de Koemarkt start om 12 uur een Koemarktwandeling met wethouder Hans Krieger en stadshistoricus Vincent Nijenhuis. De route voert langs 15 monumentale panden rond de Koemarkt. Deze wandeling staat ook op de website van de gemeente of kan worden gelopen aan de hand van een QR lijst. Gidsen van het gilde verzorgen om 14 en 15 uur stadswandelingen vanaf de Kaasmarkt. Langs de Kanaalkade zijn historische schepen te bezichtigen, ook is er een gratis rondvaart op het Noordhollandsch kanaal. Het Purmerends Museum en diverse kerken zijn van 10 tot 17 uur open voor publiek. In de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt is om 14 uur een orgelbespeling. In de Lutherse kerk (Hoogstraat 18) hangt de foto-expositie 'Anders zijn is niet gek'. Tegenover parkeergarage 't Lammetje starten om 11 en 13 uur rondleidingen op de begraafplaats Nieuwstraat. Op de r.-k. begraafplaats aan de Overweersepolderdijk is een expositie van poëzieboekjes en beelden.Edam-Volendam

In Edam zijn zaterdag rondvaarten door de grachten met een historische koeboot. De boot vertrekt vanaf de aanlegsteiger naast het Stadhuis aan Damplein, om 11.30, 12,30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. In het centrum kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gebouw van Oud Edam, het Snaarmuseum, Proveniershuis en Edams Museum. In de Grote Kerk is gelegenheid om de toren te beklimmen, in de Lutherse kerk zingt van 13 tot 16 uur elk heel uur het koor Sweet and Low. Het Fort bij Edam, Oorgat 10, is zowel zaterdag als zondag open van 10.30 tot 16.30 uur.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.