Luchtfoto: Spoorbrug over de Zaan verbindt West-Friesland
Links van de spoorbrug is nog het witte gebouwtje te zien dat zeker tot 1929 in gebruik was als halte ’Zaanbrug’.© Foto Hans van Weel
Het is de enige spoorbrug - onder in beeld - over de Zaan, daterend van 1884. Hij heet nog steeds de ’Hoornse lijn’, omdat het spoor Zaandam met Hoorn-Enkhuizen verbindt.
Nu vaak een sta-in-de-weg voor het vrachtverkeer; over water was het in vroeger tijden de belangrijke verbinding tussen Amsterdam - via de overtocht Enkhuizen-Stavoren - en Leeuwarden.
Dat was in 1886, bij de officiële opening van de bootverbinding Enkhuizen-Stavoren over de toen nog Zuiderzee. Er was nog geen Afsluitdijk en het vrachtvervoer was nog beperkt, maar groeiend. De Hoornse lijn is er overigens gekomen als aftakking van de in 1860 aangelegde spoorlijn Amsterdam-Den Helder.
Links van de spoorbrug - die volgens een tijdslotsysteem wordt geopend voor scheepvaartverkeer - is nog het witte gebouwtje te zien dat zeker tot 1929 in gebruik was als halte ’Zaanbrug’. Dat weten historici aan de hand van oude spoorboekjes.
Niet-historici zullen vooral geïntrigeerd de loop van de Zaan afspeuren naar voor hen geliefde plekjes en de nieuw verrezen bebouwing langs de Zaanoevers. Te beginnen links onder is de Jedelooschool, de voormalige LTS, te zien; nu een appartementencomplex. Waar langs de Zaan bedrijvigheid verdween kwamen woningen.
Maar weinigen die zich nog precies alle verdwenen bedrijvigheid zullen herinneren. De meest bekende bedrijven bevonden zich natuurlijk langs de Oostzijde in het hart van Zaandam. Hier kijk je van even voorbij de Bernhardbrug tot voorbij de Willem Alexanderbrug. Voor de voormalige witte fabriekspanden bovenaan op de rechteroever bestaan ook al woningbouwplannen. Aan de overzijde het blauwe fabriekspand van Honig, dat krijgt ook een woonbestemming. De huurders, waaronder veel creatieve bedrijvigheid, hebben al te horen gekregen dat ze moeten verhuizen.
Bestellen
Een afdruk van deze recente luchtfoto - en de Zaanse luchtfoto’s die de komende weken nog in de krant verschijnen - is verkrijgbaar via een e-mail naar fotograaf Hans van Weel. Zijn e-mailadres is hvweel2000@gmail.com