Winst bedrijfsleven flink gedaald

© HSPublicity

In het derde kwartaal van dit jaar is de winstgevendheid van het bedrijfsleven flink verslechterd. De werkgelegenheid daalde licht en de aanname is dat die afname zich doorzet. Voor 2012 verwachten ondernemers een zwakke omzetstijging en daling van werkgelegenheid in hun bedrijven. Dit blijkt uit de uitkomsten van de COEN-enquête over het vierde kwartaal van 2011.

Ondernemers in alle sectoren en alle regio’s zagen een verslechtering over het derde kwartaal. Het somberst zijn de detailhandel, de bouw en de agrarische sector. Horecaondernemers zijn, mede dankzij het goede najaarsweer, het minst negatief. Voor het vierde kwartaal wordt een gematigde omzetstijging voorzien, maar bedrijven gaan zich voorbereiden op slechtere tijden.

De werkgelegenheid bij de bedrijven daalde in het derde kwartaal licht, hoewel in de vorige COEN-enquête door ondernemingen op een kleine stijging werd gerekend. Verwacht wordt dat bedrijven het vierde kwartaal verder afslanken. Dat is in nagenoeg alle sectoren het geval. De inhuur van zzp’ers is toegenomen. Nu geeft 53 procent van de ondernemers aan gebruik te maken van zzp’ers, bij de vorige meting was dit 45 procent.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.