De uitzondering blijft uit voor SEW in bekerduel met VOC


Romy Zengerink wordt het schieten onmogelijk gemaakt door Priscilla Bergman. Het is illustratief voor het duel tussen SEW en VOC.

Romy Zengerink wordt het schieten onmogelijk gemaakt door Priscilla Bergman. Het is illustratief voor het duel tussen SEW en VOC. © Erik Rietman Fotografie

Vincent Schot
Amsterdam

’Als wij tien keer tegen VOC spelen dan winnen zij acht keer van ons’, zei Westfriesland SEW-trainer Rik Boonkamp daags voor de halve finale van het bekertoernooi tussen beide teams. Zijn ploeg slaagt er deze dinsdagavond niet in om er één van die twee uitzonderingen van te maken. In de hoofdstad gaan de Nibbikkers kansloos onderuit: 34-19.

,,Met die acht op de tien schetste ik onze kansen misschien nog wel een beetje te rooskleurig’’, zegt de trainer na afloop van de wedstrijd met een glimlach. Deze zegt veel over zijn bewondering voor de ploeg die zijn team zojuist volkomen kansloos heeft gelaten. Het is geen Calimero-gedrag van zijn kant. Het is realisme. VOC bestaat binnen de lijnen en ook op een groot deel van de bank uit klasbakken die dit jaar samen meer dan een maatje te groot zijn voor de rest van de eredivisie. En hoewel SEW bezig is aan een goede serie kan het de Amsterdammers dan ook geen moment serieus partij bieden.

,,Wij moeten boven onszelf uitstijgen om het VOC lastig te maken en zij moeten daarbij ook nog eens een mindere wedstrijd spelen, willen wij van hen kunnen winnen. Vanavond was beide niet het geval. Vanaf het eerste fluitsignaal maakte VOC duidelijk ten koste van alles de finale te willen bereiken. In deze vorm wint deze ploeg tien van de tien keer van ons.’’

Olievlek

Vanaf de zijlijn heeft Boonkamp al na vijf minuten in de gaten dat een verrassing van zijn ploeg er niet in zit. ,,Toen stonden we 5-1 achter en zag ik bij een aantal speelsters de berusting er al in sluipen. Als dat gebeurt weet je dat je verloren bent. Dan spreidt dat zich vervolgens als een olievlek uit over de rest van de ploeg. Tijdens een time-out heb ik nog geprobeerd de felheid terug in het team te krijgen, maar dat lukte niet.’’

Het is het enige verwijt dat de trainer zijn speelsters na afloop maakt. Niet dat er bijna met dubbele cijfers wordt verloren, wel dat zijn ploeg niet zestig minuten lang met het mes tussen de tanden speelt.

,,Na rust werd het beter, maar daarvoor speelden wij met teveel ontzag. Wij werden aanvallend keihard aangepakt, maar aan de andere kant van het veld deden wij dat andersom niet. Dat is zonde want als je VOC de ruime geeft om aan te vallen dan loop je het op. In aanvallend opzicht was het hetzelfde verhaal. Als je op twintig meter van het doel de bal naar elkaar gaat overgooien wordt het moeilijk om een doelpunt te maken. Daarvoor moet je acties maken, je tegenstander opzoeken. Dat deden we te weinig.’’

Buitenkansjes

Het resulteert in een 18-9 tussenstand na dertig minuten handbal. Het is een score die de krachtsverhouding goed weergeeft. Toch had SEW de schade nog een heel klein beetje kunnen beperken. Door harder te verdedigen, zoals Boonkamp zei, maar ook door zich koelbloediger te tonen op de momenten dat buitenkansjes zich voordoen. Vanaf de strafworpstip bijvoorbeeld. Zowel Floor Smit als Britt Holster schiet de bal vanaf zeven meter te eenvoudig op keepster Martine Hoogewoud.

Na rust neemt het ontzag af. Het einde van het bekertoernooi kan er niet door worden voorkomen. ,,De beker was een extraatje. Het ging om handhaving in de eredivisie. Dat hebben we bereikt. Natuurlijk was het mooi geweest als we de finale hadden bereikt, maar ook als trainer wist ik vooraf wel dat de kans heel klein was dat we deze zouden halen toen we VOC lootte. Dan kan ik mij sneller neerleggen bij een nederlaag’’, gaat Boonkamp verder.

Hoewel er nog twee nacompetitieduels op het programma staan, zit het seizoen er met de uitschakeling op voor de Nibbikkers. ,,Nog twee potjes om des keizers baard. Zonde om de bus daarvoor vol te tanken en helemaal die kant op te rijden. Maar goed, het hoort erbij dus gaan we ze spelen’’, besluit de trainer.

VOC-Westfriesland SEW 34-19

Doelpunten SEW: Holster 1, Spijkerman 1, Zengerink 1, Laan 1, Koppe 2, Smit 4, Van Wetering 4, Boonkamp 5.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen