Duo verdacht van golf aan bedrijfsinbraken in de Zaanstreek

Duo verdacht van golf aan bedrijfsinbraken in de Zaanstreek. Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Redacteur Zaanstreek
zaanstreek

Het duo is volgens het openbaar ministerie (OM) verantwoordelijk voor een golf van bedrijfsinbraken in de Zaanstreek. Probleem is echter de bewijsvoering, vooral in de zaak tegen de 22-jarige Zaandammer Mike H.

De raadkamer van de rechtbank stelde de Zaandammer, nadat hij 44 dagen had vastgezeten, nog voor de behandeling van zijn strafzaak op vrije voeten. ,,Het bewijs is te mager, er zijn alleen maar sterke vermoedens'', pleitte zijn advocaat Daniel Fontein woensdagmorgen voor vrijspraak. Tegen de hoofdverdachte, de 19-jarige Janis G. uit Koog aan de Zaan, is er meer bewijs. Bij verschillende inbraken, waar men het vooral gemunt had op sigaretten en krasloten, zijn er bloedsporen aangetroffen waarbij het dna matchte met de verdachte.

Officier van justitie Maarten Rijssenbeek verwijt de jongeman uit Koog aan de Zaan negen inbraken, allen gepleegd in februari en maart van dit jaar.Zaandammer Mike H. kan volgens officier Rijssenbeek worden gelinkt aan vier inbraken - naast de tabakswinkel in Zaandijk tankstation Shell en Jordan Carwash in Zaandam en de Dekamarkt in Koog aan de Zaan - al was er in zijn ogen geen hard direct bewijs. Van de Zaandammer zijn ook geen dna-sporen aangetroffen op de plek van de misdrijven.

Tegen de Zaandammer eiste de officier van justitie 220 dagen celstraf waarvan 40 voorwaardelijk. Tegen de hoofdverdachte eiste hij 16 maanden cel waarvan twee voorwaardelijk.

Uitspraak 5 december.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.