Declaraties burgemeester en wethouders Den Helder ’correct en sober’

Redacteur Den Helder
Den Helder

De declaraties van burgemeester en wethouders van Den Helder zijn correct en sober. Dat stellen zij in antwoord op vragen van Behoorlijk Bestuur.

De fractie trok bij monde van Roel Prins aan de bel over het gebrek aan inzicht in declaratiegedrag. Zo zou onduidelijk zijn welke onkosten het college apart declareert en wat het betaalt uit de ambtstoelage die bestuurders naast hun salaris krijgen.

Deze maandtoelage bedraagt ruim 655 euro bruto voor wethouders en 760 euro voor burgemeester Koen Schuiling. Een vast bedrag, waarvoor zij geen specificatie van uitgaven hoeven te geven. Helderse raadsleden krijgen overigens ook een aparte onkostenvergoeding bovenop hun raadstoelage.De burgemeester heeft in zijn beantwoording weinig begrip voor het ’publiekelijk in twijfel trekken van correct declaratiegedrag en het opzoeken van de media’ door Behoorlijk Bestuur. Het college ziet dat als ’beschadiging van de reputatie van de stad.’ Juist omdat het declareren van onkosten bij het publiek gevoelig ligt, stelt het college naar eigen zeggen ’alles in het werk om controversieel declaratiegedrag, dat de reputatie van Den Helder zou schaden, te voorkomen.’ Om die reden ’hanteert Den Helder een praktijk waarbij soberheid, terughoudendheid en functionaliteit de standaard is’, aldus Schuiling.

Behoorlijk Bestuur zet vraagtekens bij gedeclareerde samenkomsten van collegeleden met ambtenaren in horecazaken. Volgens het college is dat soms nodig, gebeurt dit ’heel terughoudend’ en in alle soberheid.

De declaraties van het college uit de tweede helft 2012 en eerste helft 2013 komen binnenkort op de gemeentelijke website.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.