Wind op zee als nieuwe specialisatie op ROC: via school streepje voor in offshore
Assemblage van windmolens in IJmuiden. voor gebruik op zee. Straks ook in Den Helder?© Archieffoto Ronald Goedheer
Wind op zee is de naam van een nieuwe onderwijsmodule, die het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Kop van Noord-Holland vanaf begin 2018 in Den Helder en Schagen aanbiedt aan derde- en vierdejaars mbo-techniekstudenten.
,,Met de introductie van dit vrij intensieve programma, deelname duurt een half jaar, laten we zien dat we snel inspelen op innovaties in het bedrijfsleven’’, stelt Aad de Wit, bestuursvoorzitter van het ROC.
,,Offshore windenergie kan in de Noordkop een rol van betekenis gaan spelen. Met deze keuzemogelijkheid geven wij onze scholieren de kans zich te verdiepen en bekwamen in kennis en praktijk op dat vlak.’’
Profiel
,,Dat is wenselijk en geeft een streepje voor op de arbeidsmarkt, het versterkt hun profiel. Komt die sector incluis banen deze kant op, dan neemt de vraag naar goed geschoold personeel toe.’’
Met name de Helderse haven, nu het logistieke bevoorradingscentrum voor de olie- en gasindustrie op de Noordzee, is in beeld als uitvalsbasis voor assemblage, transport en onderhoud van windparken op zee.
Lobby
Hiervoor wordt op nationaal niveau een stevige lobby gevoerd.
,,Hoeveel van onze techniekstudenten (in totaal heeft het ROC er ruim zeshonderd, red.) uiteindelijk voor de specialisatie wind op zee kiezen, valt nu nog niet te zeggen’’, aldus De Wit.
,,Het keuzemoment voor deze nieuwe tak van sport binnen ons onderwijsaanbod op het gebied van duurzame energie is pas ergens in het nieuwe schooljaar.’’
’Porren’
Diverse techniekbedrijven, onderwijsinstellingen en vier Noordkopgemeenten hebben op initiatief van de provincie recent een samenwerkingsverband gesloten onder de noemer Tech@connect.
Doel is jongeren te ’porren’ voor technische opleidingen en deze beter op de vraag van de arbeidsmarkt te laten aansluiten.