’De auto is de baas in Zaanstad’

Minder auto’s betekent nog plek voor 85 Volksparken, vindt Milieudefensie.© Foto Ivo Laan

Ivo Laan
Zaanstad

De auto is de baas in Zaanstad. Althans dat is de conclusie van Milieudefensie. De milieubelangenvereniging heeft in kaart gebracht hoeveel ruimte er beschikbaar is voor auto’s, fietsers en voetgangers in twintig grote steden, waaronder Zaanstad. Zaanstad staat op de twaalfde plek in het rijtje steden waar de meeste ruimte wordt gemaakt voor fietsers en voetgangers.

Fietsers krijgen in Zaanstad veel minder ruimte dan in andere grote gemeenten, constateert Milieudefensie. In Zaanstad is dat tien procent. Voetgangers krijgen 32 procent van de ruimte en 58 procent van de ruimte is gereserveerd voor parkeervakken en rijbanen voor auto’s. ,,De auto is de baas in Zaanstad’’, concludeert Milieudefensie die het onderzoek heeft laten uitvoeren door Geodan, dat gebruik maakte van geografische data van de grote steden.

Van alle wijken scoren Assendelft-Noord en Poelenburg het beste, als het aan Milieudefensie ligt. Daar is de gereserveerde ruimte voor auto’s onder de vijftig procent. De meeste ruimte in die wijken is voor voetgangers. Wat betreft ruimte voor de fiets scoort het noorden van Zaandam (Het Kalf) het beste In Westzaan en Assendelft eist de auto de meeste ruimte op.

Parkeerplaatsen

En hoeveel ruimte kost de auto nou precies? Twaalf procent van alle ruimte op straat is toebedeeld aan parkeerplekken, heeft Milieudefensie berekend. Dat is 87 hectare, oftewel 174 voetbalvelden. ,,Die ruimte kun je ook anders gebruiken’’, vindt Milieudefensie. Als er meer inwoners gaan fietsen of vaker met het OV gaan, zijn er minder auto’s nodig, stelt de milieuclub.

Als het lukt om meer auto’s de deur uit te doen, dan denkt Milieudefensie dat er flink wat meer ruimte zal komen voor groen. Als voorbeeld neemt de belangenvereniging het Volkspark in Zaandam, dat een hectare groot is. ,,Met de ruimtebesparing passen er nog 85 Volksparken in de gemeente Zaanstad. ,,Allemaal ruimte voor mensen in plaats van voor verkeer’’, vindt Milieudefensie.

De gemeente Zaanstad kent het onderzoek van Milieudefensie, zegt een woordvoerster. ,,Duurzaamheid is echt een speerpunt van de gemeente. Maar dat gaat niet in een, twee of drie jaar. Dat heeft tijd nodig. We zijn al op de goede weg’’, vindt de woordvoerster. ,,Zo hebben we onlangs het centrum autoluw gemaakt en hebben we de Vaartbrug aangepast voor fietsers.’’

Milieudefensie roept inwoners op om een petitie te ondertekenen om de gemeente op te roepen meer werk te maken van duurzaamheid. Die is te vinden via de website van Milieudefensie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.