Salto’s voor het goede doel

Derk Bruger
Beverwijk

Maar liefst 215 scholieren van het Kennemer College hebben dinsdag tijdens Wereld Aids Dag in totaal acht uur lang rondgestuiterd voor Orange Babies bij Bounz in Beverwijk.

,,Het is alweer de derde keer dat wij deze actie hier bij Bounz houden”, vertelt coördinator Fred van Kruistum. ,,Vroeger deden we een sponsorloop. Maar nu is het dus per leerling een uur springen. Dat is dan net even iets leuker.”

Bij het Kennemer College worden vaker goede doelen gesteund. ,,Via Bounz zijn wij bij Orange Babies uitgekomen, want die hadden al connecties. Dus wij gingen daar gewoon in mee.”

Een uur lang springen in twee etappes van een half uur. Het valt niet mee. ,,Het is best wel zwaar”, vertelt de 13-jarige Kai uit M2E. ,,Ik heb nu even pauze. Straks om half een moet ik weer.” Kai heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk geld op te halen: ,,Ik heb familie gebeld en ben langs de deuren gegaan om te vragen of mensen wilden sponsoren voor Orange Babies. En dat wilden ze wel.”

Ook directeur Alex van Zijl van het goede doel is aanwezig. ,,Als ik zie hoe actief die kinderen bezig zijn voor dit doel, dan krijg ik daar echt een super gevoel van. Bij Orange Babies hebben wij twee doelen. Child Protect; daarbij geven wij zwangere HIV-positieve vrouwen een keer per dag een pil waardoor zij de ziekte niet doorgeven aan hun kind. Het andere doel is Child Care. Dat houdt dus in dat wij aids-wezen in Zuid-Afrika, Namibië en Zambia opvangen en basiszorg geven. Wij proberen de allerarmsten in die samenleving te helpen. Mensen die geen geld hebben voor medicijnen en voorbehoedsmiddelen. En een actie als deze bij Bounz is uniek, want het is heel vrolijk.”

Inmiddels is klas M2E afgewisseld door M2H. Het springen is pittig, ondervinden ook Molly (13) en Annabel (14). ,,Het is wel te redden, maar een beetje zwaar is het wel.” De klasgenoten missen door deze actie hun gymlessen op school. ,,Maar we vinden dit eigenlijk veel leuker, hoor”, is de reactie. Ook Molly en Annabel hebben zich door hun familie laten sponsoren: ,,Die wilden dat wel doen.”

Van Kruistum houdt nog een slag om de arm: ,,Maar ik denk dat we de 5000 euro wel halen, misschien zelfs de 6000 ook nog.”

Met zo’n bedrag kan Orange Babies 50 zwangere vrouwen helpen, of 100 aids-wezen basiszorg geven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.