Eilandstart als eenmalig extraatje Texel Halve Marathon

Casper Duin
Texel

Met een ’Eilandstart’ als eenmalig extraatje tijdens de jubileumeditie, komen er voor de tiende aflevering van de Texel Halve Marathon in totaal vijfhonderd extra startplaatsen beschikbaar.

Daarmee komt de organisatie van het razend populaire hardloopevenement tegemoet aan de aanhoudende vraag naar startbewijzen voor de 21.1 en tien kilometer. Zo waren in 2015 alle 1650 beschikbare startplaatsen binnen vijf minuten vergeven. ,,Omdat dit de tiende keer wordt, wilden we eens iets anders doen’’, vertelt wedstrijdleider Dick van der Weide. Die noviteit werd een zogeheten ’Eilandstart’.

Haag

Deelnemers die inschrijven voor de Eilandstart zullen op zondag 25 september 2016 niet vanaf de veerboot starten, maar beginnen via de oprit van de brug naar het bovendek. Bovenaan zullen zij direct instromen bij de lopers gestart vanaf de veerboot. Hierdoor kunnen er vijfhonderd hardlopers meer deelnemen aan de jubileumeditie.

,,Dit is in eerste instantie iets eenmaligs’’, vervolgt Nieuwedieper Van der Weide. ,,We willen eerst kijken of we het logistiek allemaal kunnen behappen. Dat zal bij de TESO-haven wel in orde komen. Het draait ons vooral om de gehele logistieke operatie op het finishterrein op de Groene Plaats in Den Burg. Bovendien is het ons nooit te doen geweest om de grote getallen. Het is nimmer het streven geweest om vijfduizend deelnemers te hebben.’’

Met de ’Eilandstart’ trachten de organisatoren wel het hoofd te bieden aan de ongekende animo. ,,Drie jaar geleden hebben we natuurlijk al een move gemaakt met de ’6 van Den Hoorn’. Dat aantal zie ik niet verder groeien dan de pakweg tweehonderd lopers die we hadden. Twee bootstarts is voor ons geen optie. Dan zou er een tijdsgat van een uur zijn tussen de eerste en tweede groep lopers. Nu is er één boot en dat maakt het logistiek behapbaar. En starten vanaf twee dekken biedt ook geen soelaas. Want er mogen qua regelgeving gewoonweg niet meer dan 1750 mensen op de boot. Ook niet op een grotere boot.’’

Inschrijving

De inschrijving gaat op 1 februari om exact 00.00 uur open. De inschrijving gaat wederom via de beproefde twee-stappenmethode om de verwachte toeloop goed te kunnen verwerken. Elke deelnemer dient zich eerst aan te melden met naam, plaats en e-mail adres op de website aanmelden.texelhalvemarathon.nl. Per e-mailadres kan men zich eenmaal aanmelden. Na succesvolle aanmelding en bevestiging ontvangt men een inschrijfcode. Alleen met de inschrijfcode kan men zich definitief inschrijven. Zodra het maximaal aantal aanmeldingen voor de inschrijving is bereikt kan men zich alleen nog aanmelden voor de wachtlijst.

Er zijn in totaal 2150 startplaatsen beschikbaar: 1650 (Bootstart) en 500 (Eilandstart). Daarnaast is inschrijving mogelijk voor De 6 van Den Hoorn (zes kilometer van Den Hoorn naar Den Burg).

Naar verwachting zal in september 2016 de nieuwe veerboot ’De Texelstroom’de reguliere dienstregeling tussen Texel en Den Helder verzorgen. Als ’tweede boot’ zal Dr. Wagemaker de deelnemers van de Texel Halve Marathon vervoeren en voor de eerste keer als startboot gaan fungeren. Totnogtoe gold de Schulpengat altijd als vertrekpunt voor het hardloopevenement. Ondanks het feit dat ’De Wagemaker’ aanzienlijk groter is dan de Schulpengat, is het maximaal aantal deelnemers dat aan boord mag zijn gelijk gebleven. Dit heeft te maken met wettelijk vastgestelde normen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.