Tussen Dijk en Dam

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 12. Lekker met de kop in de wind langs de kust? Of liever door de weilanden? Genieten van de sporen uit de Gouden Eeuw? Of liever de bedrijvigheid van een visserhaven. Je vindt het allemaal in tussen Dijk en Dam. Wandelen in Edam en Volendam is een tocht langs uitersten. Holland in een notendop.

Edam en Volendam kennen veel tegenstellingen: stad - dorp, protestant - katholiek, kaas - vis, rust - drukte. Daarom voor beide kernen een opstappunt. De Dam in Edam, voor wie van statige rust houdt. Of de bedrijvige drukte op de Volendamse Dijk. Beide zijn uitermate geschikt: voldoende parkeergelegenheden en volop horeca.

Bezienswaardigheden zijn er volop. Wie de tijd heeft kan flink wat uitstapjes maken. Edam staat bol van de historische geveltjes en bouwwerken. Het stadje, bekend van de kaashandel, heeft een grote bloeiperiode gekend.

De Speeltoren aan de Kleine Kerkstraat is een van de oudste gebouwen die nog eovereind staan. Ook de Grote Kerk, een bijzondere hallenkerk met prachtige glas-in-loodramen, is een bezoek meer dan waard. Dat geldt ook voor het Edams Museum op de Dam en het voormalige stadhuis.

In de zomermaanden wordt de rust, die Edam zo kenmerkt, op woensdag vaak verstoord door de historische kaasmarkt die in de ochtenduren wordt nagespeeld. Wie daar niet van houdt, kan de woensdag beter mijden.

Opvallend aan Edam zijn behalve de fraaie straatjes, historische geveltjes en vaak houten bruggetjes de lange rechte grachten. In de zomermaanden is het mogelijk een rondvaart in boerenvlet. Tussen Edam en Volendam loopt het Volendammerpad, dat aan de Volendamse kant Edammerpad en Edammerweg heet. Dit pad vormde vroeger de enige verbinding over land van Volendam met de buitenwereld. Een drassige onderneming in die tijd over veel bruggetjes en door drie klaphekken.

Wie in vroeger tijden het enigszins geïsoleerd liggende Volendam verliet ging letterlijk het derde klaphek voorbij. Die uitdrukking wordt in Volendam nog steeds gebruikt.

In Volendam gaat het pad op in het park. Na de ijsbaan kun je linksaf door het park langs de Mariakapel, die door particulieren in stand wordt gehouden. Het beeld van 'Maria van het Water' zou in het verleden zelfs tranen van bloed hebben gehuild.

Bijzonder is in Volendam Het Doolhof. Via houten bruggetjes (Meerzijde) en trappen vanaf de Dijk (achter Hotel Spaander) is dit verscholen maar typisch Volendamse wijkje te bereiken. Hier staan de piepkleine huisjes, zonder tuintjes, kriskras door elkaar staan. Ook wordt de was hier nog in sommige huishoudens met een houten stok (roop) over de straat te drogen gehangen.

Een grote attractie is uiteraard de Volendammer haven. Er liggen nog twee authentieke kwakken, groot type botter dat speciaal voor Volendam werd gemaakt, aangemeerd. En tijdens het visseizoen wordt er in de visafslag nog paling geveild.

Andere bezienswaardigheden zijn het Volendams Museum (incluis Sigarenbandjesmuseum) in de Zeestraat en de schilderijencollectie van Hotel Spaander. Wie een leuk souvenier mee naar huis wil kan op de Dijk in diverse gelegenheden een foto laten maken in Volendammer klederdracht. Ook een boottochtje met de Marken Express, naar Marken uiteraard, behoort tot de mogelijkheden.

Op de dijk langs het Markermeer tussen Volendam en Edam kun je snel de drukte van de toeristen ontvluchten. Ofschoon er druk gewandeld en zelfs gefietst wordt op de voormalige zeewering. Met enige fantasie hoor je de woeste golven van de Zuiderzee op de basaltblokken beuken. De geur van het water, het uitzicht over weiland en Markermeer en het lawaai van de golven geven je het idee eventjes alleen op de wereld te zijn.

,,Even de wind door je haren. Is verslavend gewoon’’, zeggen moeder Carolien en dochter Daniëlle Schilder. Net als veel dorpsgenoten hebben ook zij de drang naar het water en wandelen ze bijna dagelijks een rondje over de dijk. Aan het einde van de dijk kun je over de sluisdeuren lopen en naar het Oorgat.

Een bezoek aan Fort Bij Edam, een fraai monument uit de Stelling van Amsterdam, is zeker de moeite waard. Vrijwilligers knappen het fort op en geven regelmatig rondleidingen en demonstraties over het leven in het fort. Voor wie aan dit rondje (10 km) niet voldoende heeft kan voor vijf kilometer extra bij de Lingerzijde in Edam rechtsaf richting provinciale weg N247 en over het fietspad tot Motel Volendam lopen. Dan via de Achterdichting naar Volendam.

Onderweg kom je langs een kaasboerderij en molen. Bij de nieuwe jachthaven is palingrokerij Smit Bokkum. Daar wordt niet alleen op traditionele wijze paling gerookt er is ook een horecagedeelte. Bovendien is op de zolder van de rokerij het Palingsoundmuseum gevestigd. Voor fans van BZN, The Cats of Jan Smit een absolute must.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.