Bedevaartplaats voor Wolkers-fans (8 km)

Zullen we het grote geheim dan maar onthullen? Texel is niet zo glooiend als in de herinnering van menig eilandhopper. Texel is een biljarttafel: plat, alleen aan de randen glooiend. En dat maakt het zo’n wandelwalhalla. Je kunt er nooit verdwalen. Zelfs niet in de enorme staatsbossen. Overal bordjes, witte paddestoelen en zelfs een barbecueplaats.

Rozendijk, bedevaartplaats voor Jan Wolkers-fans, is vanaf de Pontweg te vinden bij afslag 11 (Fonteinsnol). En laten we dan maar gelijk even een misverstandje wegwerken over die namen (want je hebt ook nog een kampeersnol en een settingsnol en de siborsnollen): een nol is wat anders dan een snol. En hier worden nollen bedoeld in de betekenis van zandheuvels of duinen. Snollen hebben ze niet op Texel.

Een kleine kilometer voor de fonteinsnol ligt de Catharinahoeve, stolprestaurant waar ze alles hebben inclusief een groot parkeerterrein. Een ideaal vertrekpunt. Vanaf het parkeerterrein pakken we de parallelweg (Rozendijk oversteken en dan links het fiets/wandelpad op). ’Welkom bij Staatsbosbeheer Texel’, jubelt het bord dat de bossen aankondigt. Aan je linkerhand passeer je de worsteltent (vermaard om zijn zelfgemaakte appelgebak) en daarna wordt de wereld al gauw één groot bos.

Rechts word je uitgenodigd om het pad te verlaten en je te laten opslokken door de bomen. Wij houden het pad aan. Hollands licht door de boomtoppen en af en toe een fietser die je inhaalt. Aan je linkerhand, op nummer 23, kun je de contouren van wijlen Jan Wolkers woning begluren, inclusief dat markante atelier waar zoveel kunst werd geboren. Even verderop staat Jan van den Berg de kaartencollectie langs de kant van de weg bij te vullen. Bij mooi weer kun je daar wat religieus getinte opstekertjes kopen.

We vervolgen de weg en komen, langs het conferentieoord, in de Fonteinsnol. Daar worden we uitnodigend opgewacht door een kolossale uitkijktoren. Die moet even beklommen worden, voor een imposant overzicht over het eiland. Je ziet alles: bossen, duinen, zee, Den Helder. Geniet, klim naar beneden en hou de toren daarna in de rug. Wij van de wandelclub adviseren om de uitdaging aan te gaan en het machtige bos in te lopen. Probeer te verdwalen: het zal niet lukken. Ruiter- en crossfietspaden wijzen je altijd de weg. We passeren de Koekoeksweg en later de kruising Botgrasweg - Bosweg.

Wie de ANWB-paddenstoelen in de gaten houdt en richting ’Juttersmuseum’ loopt, wordt onderweg nog verrast door een barbecueterrein, waar ook nog een openbaar toilet is gevestigd. De ietwat geblakerde maar roestvrijstalen barbecues staan er voor openbaar gebruik langs de Randweg, waar ook weer een gemobiliseerd teken van leven is te ontwaren.

Gauw doorlopen dus. Aan de hand van de paddenstoelen besluiten we te kiezen voor ’Westerslag’, het kronkelpad dat eindigt bij het gelijknamige strandpaviljoen. Met een licht klimmetje: we naderen de rand van de biljarttafel. Soms lijkt het strand heel dichtbij, na een paar bochten weer ver weg. Het maakt niet uit, want om je heen zie je een eersteklas staaltje natuurbeheer: schilderachtig glooiende heidevelden, verleidelijke bospaadjes waarmee je de wandeling nog wat langer kunt maken, en prachtige vergezichten met een horizon die wordt gedomineerd door duinen met daarachter vliegers.

De wandeling over het schelpenpad wordt af en toe even verstoord door fietsende gezinnen, maar van het autoverkeer op de parallel lopende asfaltweg heb je weinig te vrezen. Da’s ook typisch Texel: je waant je op onherbergzaam terrein, maar op loopafstand liggen comfortabele wegen.

Strandpaviljoen Paal 15 ligt in de Bleekersvallei. Wie het aandurft kan langs de zee nog richting Ecomare lopen (bij paal 17). Maar neerploffen bij Westerslag is ook verleidelijk. De terugtocht biedt voldoende mogelijkheden voor subtiele varianten op hetzelfde thema, terug naar de Rozendijk. In de Catharinahoeve hebben ze tegen die tijd vast de Texelse lamsvlees-pannenkoeken in de pan liggen.

Gerard van Engelen

Begin- en eindpunt: Parkeerterrein Catharinahoeve, Rozendijk 17

Lengte wandeling: circa acht kilometer

Openbaar vervoer: vanaf de veerhaven lijn 26 of 28 naar halte ’afslag 11’ langs de Pontweg

Horeca: Catharinahoeve, Worsteltent, paviljoen Westerslag

Honden: aangelijnd

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.