Extra bescherming hulpverleners tijdens oudejaarsnacht

Extra bescherming hulpverleners tijdens oudejaarsnacht archieffoto HDC Media

Redacteur Zaanstreek
zaanstad

Veel incidenten de afgelopen jaren, weinig aanhoudingen tijdens oudejaarsnacht. Dat beeld gaat en moet veranderen zegt politieman Peter van der Steen, een van de twee locatiecommandanten in de regio Zaanstreek-Waterland tijdens de jaarwisseling.

Het aantal meldingen over geweld, vernielingen en overlast was de afgelopen jaren ’onacceptabel hoog’ zegt Van der Steen, die samen met Christel Suzenaar de scepter zwaait op straat.

Eerste prioriteit is dat hulpverleners tijdens de jaarwisseling veilig hun werk kunnen doen, tweede prioriteit is zoveel mogelijk mensen aanhouden die over de schreef gaan. De regiopolitie volgt hiermee het ingezette landelijk beleid.

,,Er wordt niets getolereerd. Wie in de fout gaat, gaat achter de dikke deur. Ze hadden het de afgelopen jaren over rustige jaarwisselingen in deze regio. Nou vergeet het maar, als je zag hoeveel aangiftes er een dag later nog binnenkwamen. Dan kun je niet spreken van rustig.’’

Om zero tolerance te kunnen toepassen, is er tijdens de jaarwisseling meer politie op straat. ,,Er zijn meer koppels beschikbaar. Dat moet ook wel, je hebt vaak met grote groepen te maken. En als het echt uit de hand loopt, de mobiele eenheid staat paraat. Ik denk daarbij aan de hotspots Zaandam, Purmerend en Volendam.’’

En hulpverleners krijgen als ze naar risicovolle plekken gaan extra politiebescherming.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.