Ajax verslaat AZ

© ANP

Danja Koeleman
AMSTERDAM

Ajax heeft zondag de titelstrijd in de eredivisie spannend gehouden. De nummer twee van de ranglijst versloeg voor eigen publiek AZ (4-1) en bracht de achterstand op koploper PSV weer terug tot een punt.

Ajax overklaste de tegenstander ruim vijftig minuten op veel fronten. De thuisploeg gaf in de eigen ArenA geen kans van betekenis weg, heerste op het middenveld en maakte drie knappe doelpunten. AZ kwam pas in het spel voor nadat Anwar El Ghazi na 54 minuten met een tweede gele kaart was vertrokken. Met een man meer kwam de tweevoudig landskampioen niet verder meer dan een doelpunt van Vincent Janssen en moest het in de slotfase zelfs nog een treffer toestaan.

Vier dagen voor de halve finale in de KNVB-beker tegen Feyenoord zag AZ een einde komen aan een puike serie van zeven gewonnen competitiewedstrijden op rij. Het kan niet anders of de ploeg van John van den Brom had zich meer van de ontmoeting in de hoofdstad voorgesteld. De bezoekers uit Alkmaar stelden teleur tot het moment dat Ajax nog met elf spelers op het veld stond. Het leek wel alsof ze niet geloofden in een goed resultaat.

Arek Milik opende na veertien minuten de score, na goed voorbereidend werk van Davy Klaassen en Nemanja Gudelj. De Pool, vorige week ook al twee keer succesvol tegen Excelsior, gaf zichzelf een aardig presentje op zijn 22e verjaardag. Weer veertien minuten later zorgde Klaassen voor 2-0. Hij miste eerst een voorzet van El Ghazi, maar werd opnieuw in stelling gebracht door Amin Younes, die zijn directe tegenstander Mattias Johansson een vervelende wedstrijd bezorgde.

Ajax leek aan het doelsaldo te kunnen werken na de 3-0 van Klaassen. Een minuut na dat doelpunt kreeg de ongelukkig spelende El Ghazi een tweede gele kaart voor een overtreding op Ridgeciano Haps. Ajax drong nog even aan met tien man maar besloot de defensie te versterken na de 3-1 van Janssen. Milik beloonde zich in de slotfase voor een goed optreden. Hij was niet alleen met twee doelpunten succesvol maar was voor zijn doen ook erg balvast.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen