Leugenbank als ode aan Marker geschiedenis

Redacteur Waterland
Marken

Een blijvende herinnering aan de geschiedenis van Marken. Een ode aan het vissersbestaan van de voorouders van de eilandbewoners. Een leugenbankje op de Marker haven, met de naam 'Op de veurplecht', wordt meer dan alleen maar een ontmoetingsplek voor de Marker bevolking, zegt Jaap Zondervan, geestelijk vader van het plan.

De term leugenbankje is misschien niet het goede woord voor de constructie die Zondervan voor ogen heeft op de plek bij de sluis in de haven, pal tegenover het havengat. Wat hij in gedachten heeft is nog best een omvangrijke constructie: een beun van drie meter diep en vijf meter breed, die er rondom uitziet als een ouderwetse botter. Inclusief de zwaarden, het roer en de mast van zo'n historisch schip.

,,Inderdaad een behoorlijk bouwwerk'' beaamt Zondervan. ,,Maar de kosten ervan vallen meer, hoor. Het wordt natuurlijk geen echt schip. De constructie wordt helemaal gemaakt van hout en alleen voor de materiaalkosten wordt een beroep wordt gedaan op het participatiebudget van de gemeente. Daarvoor is zo'n 10.000 euro nodig. De uitvoering nemen Marker vrijwilligers zelf ter hand. Dat is ze toevertrouwd. Dat hebben ze in het verleden talloze keren bewezen. Kijk maar naar de verbouwing van het dorpshuis en het prachtige oorlogsmonument.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.