België wil energiecentale Maasbracht sneller

Fokke Zaagsma
Maasbracht

De Belgische energiemaatschappij Essent.be ziet het wel zitten om de onlangs stilgelegde Nederlandse Clauscentrale in Maasbracht (Limburg) sneller aan te sluiten op het Belgische elektriciteitsnet. Hiermee zou het dreigende Belgische elektriciteitstekort kunnen worden opgevangen.

Technisch is alles haalbaar maar de grootste hinderpaal is de vergunningsprocedure, stelde topman Frank Brichau woensdag in een verklaring. Hij reageerde op de suggestie van de Belgische minister van Energie, Johan Vande Lanotte.

Die pleit voor een spoedprocedure om de gasgestookte Clauscentrale eerder aan het Belgische net te koppelen. Volgens een normale procedure zou het nog tot 2019 duren.

Door de uitval van kernreactoren groeit in België de bezorgdheid over een stroomtekort. De Clauscentrale is van Essent Nederland.

Essent België kondigde enkele weken geleden al aan de Clauscentrale te willen inzetten. De centrale staat op 3 kilometer van de Belgische grens en kan met een 13 kilometer lange hoogspanningskabel worden aangesloten op het Belgische net.

De centrale in Maasbracht staat stil wegens overcapaciteit op de Nederlandse markt. België zoekt naar alternatieven voor de geplande afschakeling van kerncentrales de komende jaren.

De Clauscentrale kan echter geen soelaas bieden voor een mogelijk stroomtekort komende winter, stelt Essent.be. Daarvoor wordt naar andere oplossingen gezocht.

Het kan echter zijn dat de Belgische en Nederlandse overheid snel een tijdelijke oplossing vinden, samen met de beheerders van de hoogspanningsnetten in beide landen. De Limburgse centrale kan dan bijvoorbeeld via een omweg stroom gaan leveren.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.