Dol op elkaar en dol op cijfers

Kelly van Hal
NIJMEGEN

Bruidsparen die woensdagmiddag om 14.15 uur zijn getrouwd, moeten wel dol op elkaar én dol op cijfers zijn. Hun jawoord viel namelijk in een cijferreeks die maar eenmaal in een eeuw mogelijk is: ze zijn getrouwd op 11-12-13 om 14.15 uur. Ongeveer 100 stellen verspreid door het land hebben voor deze mogelijkheid gekozen.

Een horecapaar uit het Zeeuwse Kortgene kreeg er bij het regelen van de bruiloft geen genoeg van. Dit kersverse echtpaar trouwt om 16.17 uur voor de kerk en begint om 18.19 uur met de receptie in hun eigen restaurant. In Barneveld kreeg een bruidspaar de ambtenaar van de burgerlijke stand zo gek dat hij hen precies om 14 uur, 15 minuten en 16 seconden tot „man en vrouw” verklaarde.

Onder de trouwlustigen is woensdag ook een bekende Nederlander: kapitein Marco Kroon is in Schijndel (Noord-Brabant) getrouwd met zijn Mirjam. Marco Kroon was in 2009 de eerste militair sinds 1955 die een Militaire Willems-Orde kreeg. In Brabant is de bijzondere trouwdatum opvallend populair: in totaal klinkt woensdag 20 keer het jawoord in Brabantse trouwzalen. En dat terwijl de woensdagmiddag gewoonlijk een van de minst aantrekkelijke trouwmomenten van de week is, zeggen veel gemeenten.

Amersfoort begon al in oktober met de cijfertjes: op 9 oktober (9-10) maakte burgemeester Lucas Bolsius bekend welke tien paren op 11-12-13 op kosten van de gemeente mochten gaan trouwen. Alle huwelijken zijn om 14.15 uur in goede orde voltrokken, volgens de gemeente, en voorzien van een gelukwens van Bolsius. De burgemeester had het woensdag druk, want hij moest ook nog een 100-jarige inwoonster gaan feliciteren. Die is dus op 11-12-13 een eeuw geleden geboren.

Een aanstaande moeder twitterde woensdagmorgen vanuit het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem dat zij hoopte dat haar kind op deze speciale dag geboren zou worden. Een vader antwoordde haar dat zijn zoontje woensdag 10 jaar was geworden (10-11-12-13). En het openbaarvervoerbedrijf in Arnhem beloofde dat lijn 14 woensdagmiddag om 15.16 uur over de John Frostbrug zou rijden.

Het is de laatste keer in deze eeuw dat zo’n opvolgende cijferreeks op een datum mogelijk is.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.