Een lelijke doos als stadhuis op monumentaal Willemsoord

Ronald den Boer
Den Helder

Het Helderse gemeentebestuur gaat weer een onstuimige periode tegemoet. De keuze voor Willemsoord als locatie voor een nieuw stadhuis is voor burgemeester en wethouders een logische, maar zal buiten de collegekamer tot onbegrip leiden.

Na de miljoenen euro’s die eerder werden besteed aan plannenmakerij, ingehuurde projectleiders en adviseurs voor een nooit gerealiseerd stadhuis op de stationslocatie, mag de gemeenteraad nu opnieuw 2,1 miljoen euro beschikbaar stellen voor ’voorbereidingskosten’.

Willemsoord is volgens het college de goedkoopste optie. Dat laat zich voor de buitenwacht slecht controleren want de cijfers zijn geheim, om potentiële aannemers niet wijzer te maken. Uit het rapport wordt daardoor ook niet duidelijk waarom verbouwing van het huidige stadhuis zo duur is. Er wordt geschermd met termen als ’duurzaam’, ’open’ en ’transparant’. Dat zou rechtvaardigen dat het gebouw geheel gestript moet worden - en deels gesloopt.

De realiteit is dat ambtenaren nu riante kamers met balkon hebben, ramen die gewoon open kunnen, doelmatig meubilair, betrekkelijk nieuw tapijt en schilderwerk en functionerend sanitair. Waarom niet kan worden volstaan met zaken als een nieuw dak, vervanging van de krakkemikkige liften en ander groot onderhoud maakt het rapport niet hard. Net zo min als de bewering dat er geen tijdelijke huisvesting is voor ambtenaren tijdens de verbouw.

Willemsoord is volgens het college de goedkoopste optie voor een ’sober en doelmatig’ stadhuis. De onderzoeker stopte voor dat begrip meteen wat voorbeelden van sober en doelmatig in zijn rapport. De historische werf, waar zoveel moeite is gedaan om de nieuwe schouwburg in te passen, dreigt straks een modern, schoenendoosachtig stadskantoor te krijgen. En om daar te komen mag je ’s zomers vrijwel permanent achteraan de Teso-file aansluiten.

In het rapport zijn voorts allerlei kosten van de Willemsoordkeuze ofwel nattevingerwerk ofwel buiten de berekeningen gehouden.

Al met al zullen tegenstanders van nieuwbouw de messen slijpen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.