Bevolkingsonderzoek

Petra Bies

De tijd vliegt, dat is bekend. Maar kan die vliegende tijd ook niet eens ergens rustig foerageren? Of wat onthaastend doelloos rondfladderen? Verbeten klapwiekend tegen de wijzers van de klok in desnoods?

Dat denk ik allemaal als ik de brief opraap van de deurmat. Is het echt al twee jaar geleden dat ik in die witte container op het parkeerterrein bij sporthal Sportlaan in het klein de wereld zag vergaan?

Wat ik in mijn hand houd is de oproep voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Met de blauwe enveloppen van de belastingdienst de meest gehate post van Nederland, schat ik zo in.

In ieder geval bij vrouwen van boven de vijftig, de doelgroep van het onderzoek. Je hoeft niet mee te doen, het is een keuze, zo wordt in de bijgesloten folder uitgelegd. Maar ja, wat is keuze? Je kunt borstkanker hebben zonder het te merken en hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter.

Dus met lood in de schoenen maar heengegaan. En me weer verbaasd over de haast Middeleeuwse onderzoekstechniek. Je borsten die tussen twee platen geplet worden voor het maken van de röntgenfoto’s. Met zoveel kracht dat je nekspieren het lijken te begeven.

Er worden minder pijnlijke technieken ontwikkeld, maar het duurt nog jaren voordat die worden toegepast. Dat de tijd mag vliegen…

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.