Wegborstelen onkruid werkt in Waterland, maar moet wel vaker

Johan Moes
Monnickendam

De nieuwe methode van onkruidbestrijding in de gemeente Waterland, werkt goed, maar nog niet goed genoeg. Het onkruid moet dit jaar vaker worden verwijderd dan het afgelopen jaar gebeurd is.

Dat schrijft het college van b en w in een evaluatie van de onkruidbestrijding. Waterland is in 2014 overgestapt van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op een milieuvriendelijker methode, namelijk borstelen.

In 2015 zijn er twee borstelrondes geweest, die op zichzelf het gewenste resultaat hebben bereikt, zegt de gemeente: ,,Na één ronde is het onkruid, maar ook zand en andere rommel, direct verdwenen. Hierdoor slaan we twee vliegen in één klap: niet alleen is de straat onkruidvrij, maar ook nog eens schoon.’’

Maar om de straat onkruidvrij en schoon te houden zijn twee borstelrondes te weinig, zo stelt het college. ,,Twee rondes in een jaar zorgt ervoor dat het onkruid te veel ruimte krijgt om te groeien, zeker in de historische kernen. Het gewenste beeld wordt hierdoor niet bereikt.’’

Omdat de gemeente op zichzelf tevreden is over de borstelmethode, wil ze daarmee doorgaan, maar dit jaar wordt er dan wel drie keer geborsteld. Volgend jaar wordt de methode opnieuw geëvalueerd, waarbij ook bekeken wordt wat de gevolgen zijn van het borstelen voor de wegverharding. Borstelen bevordert waarschijnlijk de slijtage van de bestrating, maar de periode waarmee Waterland nu met de nieuwe methode werkt, is te kort om daar echt iets zinnigs over te zeggen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.