Bewakingscabine bij De Weyver in Hoogwoud

Coen van de Luytgaarden
Hoogwoud

Bij de entree van De Weyver in Hoogwoud is permanente bewaking geïnstalleerd.

Dit houdt mede verband met de opvang van 180 vluchtelingen van 6 tot en met 15 januari in sportaccommodatie De Weyver. Datzelfde complex was eerder het doelwit van meerdere brandstichtingen. Daarbij was eerst de kantine het doelwit en later de fysiotherapiepraktijk aan de zijkant.

Kort nadat bekend werd dat Opmeer meewerkt aan noodopvang van het Centraal orgaan Asielzoekers (COA), werd er een gele cabine neergezet van Securitycabin.nl. Met daar bovenop een grote antenne met een camera-installatie. Deze onbemande bewakingscabine houdt de omgeving constant in de gaten en geeft bij onraad direct signalen af.

Humanitair

Accommodatiebeheerder Sjaak Kalverboer bevestigt dat er via sociale media signalen zijn binnengekomen die vluchtelingen geen warm hart toedragen. Die negeert hij. ,,Wij stellen ons humanitair op en bieden deze mensen onderdak.’’ Sportverenigingen wijken tijdelijk uit en ook de competitie is vanwege de noodopvang aangepast.

Bewakingscabines van hetzelfde kaliber staan ook opgesteld rondom het Scheringa Museum. Eerder stonden ze bij motorclub Rogues MC op bedrijventerrein De Veken waar het clubhuis afbrandde.

In de rij

Ondertussen hebben zich in de gemeente Opmeer reeds 140 vrijwilligers aangemeld voor de noodopvang van vluchtelingen. Dat meldt de gemeente via het eigen Twitter-account. Eerder werden al vluchtelingen opgevangen in de Koggenhal in De Goorn en andere gemeenten in West-Friesland.

Net als Koggenland gaat ook Opmeer een blog bijhouden waarin de afdeling communicatie de stand van zaken bijhoudt. Meer informatie op: www.opmeer.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen