Alles op alles voor een vervolg in Israël

Jeroen Tesselaar

Sjors Blaauw

Israël als het beloofde voetballand. Jeroen Tesselaar geloofde daar heilig in. De hele zomerstop stelde hij alles in het teken om daar zijn voetbalcarrière te vervolgen. Met succes. Komend seizoen draagt hij het shirt van Hapoel Katamon Jeruzalem.

Afgelopen seizoen beproefde de Wognumer voor het eerst zijn geluk in het Midden-Oosten. Dat smaakte dusdanig naar meer dat hij alles in staat stelde voor een terugkeer.

Op voetbalgebied door zijn zaakwaarnemer mede te delen dat alleen clubs in Israël voor hem telden. En in het ‘normale’ leven nam hij ook zo zijn maatregelen. Hij ging een geregistreerd partnerschap aan met zijn vriendin die nu de naam Tesselaar draagt. ,,Dat is makkelijker om voor lange tijd een visum te krijgen.”

De historische stad Jeruzalem is de volgende halte in zijn carrière. Hapoel Katamon Jeruzalem zijn zevende broodheer. Een nieuwe club, maar dezelfde competitie: de tweede divisie van Israël.

Beter kon Tesselaar het zich bijna niet wensen. ,,De afgelopen zeven maanden heb ik het onwijs naar mijn zin gehad in Israël bij Hapoel Ramat Gan. Ik voelde mij gewaardeerd. Ook ken ik de competitie nu goed. Weet hoe het voetbal in elkaar steekt. Er heerst hier wederzijds respect. Als ik bijvoorbeeld een harde tackle maak, zegt alleen de aanvoerder van de tegenstander er wat van. In Nederland stormen dan gelijk vier spelers op je af.”

Gelukkig voor hem wordt de liefde ook beantwoord. Trainer Lior Zade is gek van de 28-jarige vleugelverdediger. Hij plaveide de weg door dezelfde route van Ramat Gan in Tel Aviv naar Hapoel Katamon in Jeruzalem te bewandelen. Met Tesselaar in zijn gedachte, want de coach wilde hem heel graag meenemen. ,,Dat zei hij in de laatste weken van het vorige seizoen al. Het is leuk dat hij dat dan ook waarmaakt. Dat geeft een enorme boost aan mijn vertrouwen natuurlijk.”

Momenteel is Tesselaar op trainingskamp in Polen. Hij heeft zijn nieuwe woonplaats al even ontdekt. Van de recente onlusten in de stad heeft hij nog niet veel gemerkt. ,,Als ik de deur uitloop, ben ik op de scheidslijn van Israël en Palestina. Naar de training moet ik door een soort grenspoortjes. Ze laten mij zo door. Even afremmen is genoeg.”

Grenspoortjes

Een jaar geleden liet Tesselaar nog optekenen graag naar de hoogste divisie te gaan. Dat is er ondanks interesse en gesprekken niet van gekomen. ,,Volgens de regels mag je hier maximaal vijf spelers in de selectie hebben die niet uit Israël komen. Dan kijken clubs eerder naar een spits, aanvallende middenvelder of centrale verdediger. Het verhaal van Hapoel Katamon Jeruzalem spreekt mij enorm aan. De club is in handen van de supporters. Die richtten deze club op nadat de eigenaar van Hapoel Jeruzalem niks om de club gaf. Er is deze zomer best wat geld gestoken in de club. Als we promoveren, zijn we de eerste club met deze constructie op het hoogste niveau. Daar gaan we voor.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen