OV plannen met Google Transit

Leontien van Engelen

Google heeft in samenwerking met het Amsterdamse gemeentelijk vervoerbedrijf GVB en de NS een routeplanner voor het openbaar vervoer ontwikkeld. De planner werkt via Google maps en heet Google Transit. Bij het openbaar vervoer zijn trams, metro's, bussen en veerponten van het GVB en de treinen van de NS opgenomen.

Ook de dienstregeling van Connexxion, één van de grootste vervoerbedrijven in Nederland, sluit zich bij de nieuwe ov-planner van Google aan. Op dit moment wordt het systeem echter nog getest, wat betekent dat bij het plannen via Transit een Connexion buslijn nog niet wordt meegenomen.

Reisplanner 9292ov.nl voelt zich niet bedreigd door dit initiatief en zegt erover op haar weblog: ,,Alle initiatieven die bijdragen aan meer en tevreden ketenreizigers in het openbaar vervoer (OV) zijn welkom en worden door ons ondersteund.''

Een eerdere versie van Google Transit bestond al langer, maar de uitbreiding maakt het mogelijk om aan de hand van actuele vertrektijden een reis te plannen. Zo worden storingen nu ook meegenomen in het reisadvies. Ook is het handig dat er gedetailleerde looproutes worden getoond van en naar haltes en treinstations, iets wat 9292 niet biedt. Het nadeel van Google Transit is dat het geen spoornummer aangeeft, wat 9292 wel doet.

Nu is het, voor een zo volledig mogelijk reisadvies, nog wachten tot ook de andere ov-bedrijven zich aansluiten.

Janneke van Beusekom

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.