Gerwin Groot herstelt de orde in prutmarathon Schermerhorn

Een karakteristiek beeld uit de prutmarathon in Schermerhorn tijdens de wedstrijd van de vrouwen en veteranen. © Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Schermerhorn

Het is en blijft een van de meest fotogenieke sportieve evenementen denkbaar: ’de moeder aller prutmarathons’ in Schermerhorn.

De beelden van de in modderige poppetjes veranderde deelnemers die de circa twintig sloten in de Mijzenpolder drie keer moeten doorkruisen, blijven de wereld rondgaan. En dat zal ook gelden voor de beeltenis van Gerwin Groot, die met zijn vijfde eindzege inmiddels de succesvolste prutracer ooit is geworden.

Van een stel mannen die in het midden van de jaren zeventig voor de grap door een stel baggersloten heen ragden is de prutmarathon inmiddels een evenement van formaat geworden.

Met entreegelden, een uitgebreid programmaboekje, meerdere speakers, de Alkmaarse burgemeester als starter en net als in voorgaande jaren een live-uitzending op de regionale televisiezender is het allang geen uit de hand gelopen nevenactiviteit van de plaatselijke kermis meer.

Nieuw gezicht

De deelnemers komen nog wel voor een groot deel uit de omgeving, al doken er ook nu weer wat buitenlandse starters op. Nummer drie Mike Molenaar voorkwam dat het een volledig ’ Schermer’ podium werd. Hij was dan ook een enigszins nieuw gezicht.

Al heeft de Langedijker wel bekendheid verworven als winnaar van de beddenrace in zijn woonplaats. Nu leek hij het Groot zelfs nog heel moeilijk te gaan maken. ,,Ik dacht dat wordt nog een hele kluif”, vertelde Groot. ,,Maar uiteindelijk was hij op het einde ook leeg en kwam het toch nog goed.”

En dat de ene prutmarathon de andere niet is, is ook zeker. Aan de omstandigheden lag het niet, maar Groot had meer afgezien dan bij zijn vorige zeges. ,,De kanten waren hoog, waardoor het erg zwaar was om er uit te klimmen. En er was echt veel bagger. Niet meer normaal. Dit was zeker de zwaarste waar ik in gelopen heb.”

Twee sloten meer

Groot, uit Zuidschermer, was van 2011 tot en met 2014 steeds de beste, vorig jaar ontbrak hij omdat hij herstelde van een zware blessure, maar nu was hij helemaal terug om de orde te herstellen. Zijn eindtijd bleef ruim vier minuten boven het record. Al had dat ook te maken met het feit dat er twee sloten meer waren dan in 2010. ,,Dus dat is zes in totaal. Maar even goed. Dat is geen vier minuten extra. Het was gewoon zwaar.”

Voor het publiek is het als alle lopers onherkenbaar zijn geworden lastig te volgen, voor de deelnemers net zo goed. Het is wel duidelijk te zien aan het tempo wie er voorin meedoen. ,,Maar ik let ook vooral op wat er omgeroepen wordt. En dan is het een beetje rekenen. Moet ik vol doorgaan of even gas terugnemen. Maar wat je ook doet. Aan het einde ben je helemaal naar de filistijnen.”

Het belette Groot overigens niet om met onder meer Insing ook nog meedoen aan de teamrace en ook daar te winnen. Bij de vrouwen wist Claudia Rijkhoff uit Wervershoof voor de derde keer op rij te winnen. Maya Blokdijk uit De Rijp werd tweede. Parkoersrecordhouder en dus oud-seniorenkampioen Ronald Nijssen (Heerhugowaard) haalde zijn eerste titel bij de veteranen binnen. De jeugdtitels gingen naar Noor Kuilboer (Heerhugowaard) bij de meisjes en Timo Roeleveld (Amsterdam) bij de jongens.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen