Midden op een startbaan staan

Frans van den Berg
Schiphol

Het is toch een kleine sensatie: midden op de drukste startbaan van Schiphol staan. Ruim 1200 mensen deden dat dit weekend, met dank aan het groot onderhoud aan de baan.

KLM-directeur Rene de Groot sprak er deze week nog zijn verbazing over uit dat midden in het drukke voorjaar de belangrijkste startbaan van Schiphol ruim negen weken is gesloten. Maar in de winter is een dergelijke klus niet uit te voeren omdat er veel moet worden gegraven en asfalt worden gelegd. En wie de enorme bouwplek ziet, weet dat je dit werk niet even alleen in de nachten kan uitvoeren.

De bovenste tien centimeter van de 3500 meter lange en 75 meter brede baan is weggehaald. Alle kabels (130 kilometer) en de baanverlichting (1500 lampen) worden vervangen, net als de afvoer. Onder de startbaan wordt zelfs een 1,5 meter dikke rioolbuis geperst om klaar te zijn voor zomers met hevige regenbuien. Daarnaast wordt al het gras naast de baan vervangen door hoger gras waar de vogels liever niet neerstrijken. „Dergelijk groot onderhoud wordt iedere vijftien jaar uitgevoerd. Vorig jaar hebben we de Buitenveldertbaan gedaan. Daarnaast wordt ieder van de zes banen jaarlijks kortstondig onder handen genomen. Ook het vervangen van de bovenste laag waar de toestellen landen, wordt vaker vervangen”, legt een rondleider uit.

Maar nu is het dus groot onderhoud aan de Kaagbaan. Met 700 mensen wordt dag en nacht gewerkt om de klus te klaren. Op 24 mei, liever eerder, moet de belangrijkste startbaan weer open zijn. Tijdens het drukke voorjaar worden die starts en af en toe landingen (de Polderbaan heeft de meeste landingen) nu afgehandeld op andere banen. De Aalsmeerbaan is deze zaterdag volop in gebruik. Ook wordt in zuidelijke richting gestart vanaf de Zwanenburgbaan. Dat betekent elders meer overlast en voor Schiphol reden om mensen uit omliggende gemeenten uit te nodigen.

Jeroen van Vianen bekijkt het werk.© foto’s frans van den berg

De belangstelling voor de 1200 kaarten was groot. Jeroen van Vianen wist kaarten te bemachtigen. Met zijn vrouw en dochter staan ze na een korte busrit langs de baan en het vrachtcentrum op het midden van de Kaagbaan. Vanaf een vliegtuigtrap hebben ze een mooi uitzicht op de werkzaamheden. „Het is bij ons nu inderdaad wel stiller. Wij wonen in Floriande, een wijk in Hoofddorp die buiten de geluidscontour lag toen wij daar kwamen wonen. Maar later is een uitvliegroute aangepast. Wanneer er een laag overkomt moet je je gesprek in de tuin wel stoppen, maar verder valt het wel mee, of moet ik zeggen, het went wel”, beschrijft hij de overlast. Onlangs is het gezin ook al gaan kijken bij de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. „Dit is uniek omdat je op de baan staat, met overal om je heen vliegtuigen. En je ziet goed hoe groot dit werk is.”

Matthew (7) maakt een tekening op de startbaan.

De ouders van de zevenjarige Matthew Critchley-Cowan hebben speciaal hun zaterdag programma aangepast om hier te komen. Matthew is gek van de luchtvaart. Op het asfalt is hij druk bezig met krijt een KLM-toestel te tekenen. Andere bezoekers tekenen ook of zetten alleen hun naam. Medewerkers van het Streetart Museum Amsterdam helpen daarbij. Binnenkort gaat er een laag asfalt overheen, zodat de namen en tekeningen in de baan zitten. Deze dag krijgen de bezoekers een blokje van de oude baan mee als aandenken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.