VVD vindt nieuwe regels au pairs mal

Saskia Knegtering
DEN HAAG

De maatregelen die het kabinet aankondigt om au pairs te helpen, zijn mal en betuttelend. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani . Hij snapt niet wat het probleem is en vindt dat eerst maar eens werk moet worden gemaakt van de bestaande regels. Steven van Weyenberg van D66 valt zijn collega bij.

Au pairs mogen vanaf juli 2015 nog maximaal 20 uur per week werken en maximaal 4 uur per dag. Dat meldden staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag. Nu mogen de au pairs nog 30 uur per week werken, maar uit onderzoek blijkt dat ze veelal meer uren draaien. Het gastgezin moet voortaan ook een cursus Nederlands betalen voor de au pair.

Volgens Azmani ervaren de au pairs helemaal niet zoveel problemen met het werk, zijn de afspraken ook meer iets tussen het gastgezin en de au pair en moet het kabinet eerst maar eens zien dat het de huidige regels handhaaft. Het verplicht Nederlands geven vindt hij helemaal gek. De au pairs komen maar tijdelijk.

„Rare regelzucht”, zegt ook Van Weyenberg. „Het lijkt wel of ze minder au pairs willen! Ik zou werkelijk niet weten waarom dit een goed plan zou zijn.” Het kabinet kan het geld beter gebruiken voor het inzetten van een inspecteur voor de regels die er al zijn, vindt hij. Ook moeten mensen onderling afspraken kunnen maken die wederzijds bevallen, overweegt het Kamerlid van D66.

Van Weyenberg vindt de taalcursus ook belachelijk. „Au pairs willen een beeld krijgen van de Nederlandse cultuur. Dan moeten ze niet ergens woordjes zitten stampen, maar naar het Rijksmuseum of de Keukenhof.”

In het verleden waren er wel problemen met bemiddelingsbureaus, maar die zijn volgens Azmani in 2012 bezworen.

Teeven en Asscher vinden dat „de au-pairregeling niet is bedoeld als alternatief voor onder meer de reguliere (kinder)opvang, zorgverlener of huishoudelijke dienstverlening. Daarvoor bestaan voldoende mogelijkheden.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.