'Kroegen in Zeevang langer open dan in Edam en Volendam'

edam

Horecaondernemers in de Zeevang willen op uitgaansavonden tot 3.30 uur open kunnen blijven. Het probleem is dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de nieuwe fusiegemeente Edam-Volendam cafébazen verplicht al om 2.30 uur te deuren te sluiten.

Zeevangs Belang wil daarom de oude convenant van Zeevang nieuw leven inblazen. Daarin staat dat de zes horecagelegenheden in Zeevang tot 3.30 uur open mogen blijven, mits zij na 2 uur niemand meer binnenlaten. ,,Stapavonden in de Zeevang beginnen laat, in tegenstelling tot Edam en Volendam. Dan is het vervelend als je na een paar uur weer naar huis moet’’, zei ZB-voorman Dirk Dijkshoorn donderdagavond tijdens een raadsvergadering, waarin de nieuwe APV van de fusiegemeente besproken werd. Volgens Zeevangs Belang voelen de horecaondernemers in de dorpen zich benadeeld door de nieuwe APV.

Horeca Nederland staat volgens Dijkshoorn echter het initiatief van ZB en adviseert de ‘oude’ sluittijden aan te houden: ,,Maar Horeca Nederland is óók tevreden over hoe het nu in Edam en Volendam geregeld is.’’ Kroegbazen in Edam en Volendam hebben onderling afgesproken dat zij vanaf 2 uur niemand meer binnenlaten en om 2.30 uur dicht gaan. Deze regels gaan nu ook voor Zeevang gelden. Het voordeel van het half uur speling is dat stappers gespreid naar huis gaan en er geen grote groepen tegelijkertijd buiten komen te staan.

Dijkshoorns voorstel kon raadsbreed op steun rekenen. Pim Bliek (PvdA) wees op de maatschappelijke functie van dorpskroegen, Lijst Kras op de overlast die door het Zeevangse convenant enorm is afgenomen. Burgemeester Willem van Beek zegde toe met de Zeevangse ondernemers en Horeca Nederland om de tafel te gaan. Wel wees hij erop dat de ‘oude’ convenant van Zeevang, die een looptijd had van één jaar, eigenlijk niet meer geldig is: ,,In  2015 heeft geen enkele ondernemer opnieuw ontheffing aangevraagd om langer open te mogen blijven.’’ Dat dit wel gebeurde, kwam doordat de gemeente vorig jaar niet handhaafde op het naleven van de sluitingstijden.

Een ‘Zeevangse precedent’ baart de raad ook zorgen. Wat als de horecaondernemers in Edam en Volendam óók tot 3.30 uur open willen? Want als het in Oosthuizen mag, waarom dan niet op de Dijk? CDA-wethouder Gina Kroon-Sombroek zag de bui al hangen: ,,Ik hou me al acht jaar bezig met alcoholontmoedigingsbeleid, verruiming van de openingstijden maakt het werken voor mij onmogelijk.’’ Ook Volendam 80 zei niets te voelen voor latere sluitingstijden op en rond de Dijk, maar andere partijen willen een convenant die voor de hele gemeente geldt bespreekbaar maken. In zo’n convenant kunnen overigens ook verschillende sluitingstijden staan, net zoals in Amsterdam gebeurt. ,,We begeven ons op glad ijs’’, zei Van Beek. ,,Maar het is mogelijk om individuele en tijdelijke ontheffingen te verlenen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.