Groot verschil in kwaliteit tussen FC Volendam en Jong PSV

Steven Bergwijn legt aan voor de 1-0. Kees Kwakman komt te laat.© Orangepictures/Perry van de Leuvert

Sjors Blaauw
Eindhoven

Sneller, slimmer en technischer. Jong PSV was in alles de overtreffende trap van FC Volendam. Met het oog op de play-offs is het zaak vooral iets te leren van het 2-0 verlies.

Soms is het goed om met je neus op de feiten gedrukt te worden. Ook al is dat niet altijd een fijne confrontatie. In Eindhoven kwam FC Volendam erachter dat er een maximum zit aan hun eigen kwaliteit, terwijl anderen nog wat over hebben.

Trainer Robert Molenaar schreef het verlies toe aan de kwaliteit van Jong PSV. Volgens middenvelder Joey Veerman is het maar goed voor de kansen van FC Volendam dat de belofteteams niet mogen meedoen aan de play-offs. Alleen Erik Schouten kraakte, naast het uitdelen van complimenten aan de opponent, ook een kritische noot over het eigen elftal. ,,Je moet ook naar jezelf kijken. Thuis konden we het wel opbrengen om kort te dekken. Nu niet en dan zie je wat er gebeurt. Richting de play-offs is het goed om dat te beseffen.”

De kracht van FC Volendam werd een zwakte. Het elftal is afhankelijk van elkaar. Niet van een individu dat erboven uitsteekt. Maar elkaar helpen was er niet bij, omdat iedere speler het te druk had met zichzelf en de directe tegenstander. Schouten vond dat een gevolg van een gebrekkige instelling. ,,Met druk zetten bijvoorbeeld. We dachten dat het wel goed zou komen. Dat gevoel had ik zondag op de training al.”

De verdediger uit Westwoud was behoorlijk hard voor het team. Misschien speelde de adrenaline zo kort na de wedstrijd daar een rol in. Het tekent ook zijn instelling. Altijd maar beter willen.

Maar op De Herdgang, het jeugdcomplex van PSV, kon FC Volendam niet beter. Simpelweg omdat het kwaliteitsverschil te groot was. Slechts een kwartiertje bleef FC Volendam in het spoor van de talenten. Daarna schroefde de thuisploeg het tempo op en was er voor FC Volendam geen houden meer aan. Gesteund door Steven Bergwijn en Oleksandr Zinchenko, spelers die regelmatig met het eerste elftal meedoen, walste Jong PSV over FC Volendam heen.

Voor rust bleven tegendoelpunten nog uit. Hobie Verhulst keerde een aantal inzetten en het vizier van de rood-witten stond niet helemaal op scherp. In de tweede helft, net toen FC Volendam een beetje grip leek te krijgen, ging het alsnog mis. Bergwijn rondde een geweldige aanval af. Met een fraaie combinatie werd Sam Lammers vrijgespeeld. Die speelde de doorgelopen middenvelder Pablo Rosario aan. Na een goede aanname legde hij de bal klaar voor Bergwijn die keurig afrondde. Dat was na een uur spelen. Amper zes minuten later verschalkte Bergwijn doelman Verhulst nogmaals. Na een slippertje van Dennis van der Heijden dribbelde hij op snelheid langs twee Volendammers en schoof beheerst binnen.

Door de nederlaag zakt FC Volendam naar plek vijf. ,,We hadden een gat kunnen slaan met Almere City. Dan waren we bijna zeker van vrijaf in de eerste ronde van de play-offs. Nu worden het nog vier spannende weken”, besloot Schouten.

Jong PSV: Koopmans, Van Vlerken, Van Bruggen, Koch, Alberto, Rigo, Rosario, Zinchenko, Gudmundsson, Lammers en Bergwijn (90. Lonwijk).

FC Volendam: Verhulst, Betti (85. Tuijp), Schilder, Schouten, Evers, Veerman, Kwakman, Van Son (81. Steltenpool), Van Kippersluis, Van der Heijden (81. Vlak) en Stroo.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen