Halte Hembrug nog niet in vizier van Zaankanters

Optreden van De Kift. Foto Dirk Jongejans

Optreden van De Kift. Foto Dirk Jongejans

Foto Dirk Jongejans

Foto Dirk Jongejans

Optreden Joffrey Arthur. Foto Dirk Jongejans

Optreden Joffrey Arthur. Foto Dirk Jongejans

Optreden Ad Visser. Foto José Pietens

Optreden Ad Visser. Foto José Pietens

1 / 4
Joëlla Angenent
Zaandam

Natuurlijk speelde het regenachtige weer een rol, maar toch wisten weinig Zaankanters het nieuwe festival Halte Hembrug op het Hembrugterrein in Zaandam te vinden dit weekend. Aan het programma en de aankleding lag het in ieder geval niet.

Lopend tussen de oude vervallen fabriekshallen staat er na elke hoek weer iets anders op je te wachten. Een piratenboot van oude autobanden waar kinderen op aan het ravotten zijn, een klein marktje met sieraden, vintage spulletjes en kleding, de Theaterwagen waarin een paar keer per dag een kindervoorstelling wordt gespeeld, een kinderatelier waar flink geknutseld wordt en drie podia, ingedeeld per muziekgenre. Het dj-podium staat in een minitent aan het begin van het terrein en een iets groter koepeltentje, dat tussen de vele eettentjes staat, is gereserveerd voor het singer-songwriterspodium. Het hoofdpodium, waar de wat grotere bands en dj’s staan, staat achterin op het grote festivalterrein waar je regelmatig dreigt te verdwalen.

De Zaanse band De Kift opent Halte Hembrug vrijdag in het warme avondzonnetje. Een veelbelovend begin van het nieuwe festival dat zaterdag letterlijk in het water dreigt te vallen wanneer het terrein overspoeld wordt door regen. Het is even droog wanneer zangeres On Eva ’s middags met haar optreden begint en een handjevol mensen naar haar luistert vanaf de houten picknicktafels voor het podium. Tijdens haar eerste nummer begint het al te druppen en wanneer de regen met bakken uit de hemel valt, krijgt On Eva medelijden met haar publiek: ,,Ik neem jullie niets kwalijk als jullie gaan schuilen hoor!’’ Even later dreigt ook haar podium blank te komen staan en wordt het optreden vroegtijdig afgebroken.

Toch wordt er niet gekozen voor een binnenprogramma. ,,Het is nogal een beslissing om alle optredens naar binnen te verhuizen’’, zegt Per Meijer, die het festival samen met Peter Sikkes heeft georganiseerd, en op een vouwfiets over het terrein rijdt om alles in de gaten te houden. ,,Natuurlijk hebben we er wel over nagedacht, maar omdat het steeds zulke korte buien zijn, hebben we besloten om alles gewoon buiten door te laten gaan. Dat is tenslotte ook ons idee van het festival, dat de mensen lekker over het terrein kunnen slenteren en overal wat nieuws ontdekken.’’

Popquiz

Iemand die zich niets van het weer en de weinige bezoekers aantrekt is Mirjam von Bannisseht van de Coco Popshow, die haar mobiele popquiz om haar nek draagt. Bezoekers kunnen het tegen elkaar opnemen in de quiz waarin Mirjam muziekvragen stelt uit de 70’s, 80’s, 90’s, 00’s en 10’s. Wie er wint krijgt een papieren vaantje opgespeld. Zaterdagmiddag heeft meer dan de helft van de festivalgangers zo’n trofee bemachtigd.

Zondagmiddag speelt populaire Belgische singer-songwriter Eva de Roovere en kunnen theaterliefhebbers kijken naar de voorstelling voor volwassenen van Buurman & Buurman. Toppop-coryfee Ad Visser is maar liefst drie keer te zien die middag en avond en sluit met zijn intieme gitaarmuziek het festival af.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.