Gevels vertellen historie Alkmaar

Saskia Knegtering
Alkmaar

Wie geïnteresseerd is in de Alkmaarse gevelstenen en de achtergronden daarvan, moet maandag 7 juli in de agenda zetten.

Dan neemt de Historische Vereniging Alkmaar geïnteresseerden mee met de stadswandeling 'Op gevels geschreven', waarbij de grote verscheidenheid aan gevelstenen, gevelopschriften en oude uithangborden duidelijk wordt. Wie eenmaal weet wat er achter al die oude uitingen schuil gaat, zal heel anders naar de Alkmaarse geschiedenis kijken.

Gevelstenen hadden een functie. Hiermee wisten de Alkmaarders vroeger aandacht voor hun nering te vragen. Ook werd de gevelsteen naast het uithangbord een plaatsaanduiding. Pas door het gebruik van huisnummers verdween deze functie en stopte het fabriceren van gevelstenen bijna geheel.

Tijdens de wandeling krijgt men een beeld van het rijke bezit aan gevelstenen en gevelversiering in de binnenstad. Een aantal verwisselde van gevel, terwijl andere stenen nu nog de vroegere functie van het huis duiden. Ook wordt stilgestaan bij enkele eigentijdse gevelstenen en is er aandacht voor op de gevels te vinden aanduidingen over reclame, bouwjaar, geboortehuis en meningen en het stadswapen.

In 1860 waren er nog 82 luifels aanwezig. Duidelijk zal worden waarom dat aantal toen al flink was afgenomen en waarom de daling doorzette. De gratis wandeling is op maandag 7 juli, 19 uur vanaf het Doelenveld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.