’Sjeik Google’ werft in achterbuurten Nice

Eveline Bijlsma
Nice

De lange boulevard met palmbomen en het fraaie strand van Nice vormen het uithangbord van de Côte d’Azur. Maar achter die paradijselijke façade wordt veel gerekruteerd voor de jihad in Syrië.

„Dit is de gevaarlijkste wijk van Nice”, zegt Chebbi Iyed (20). De flats kunnen wel een likje verf gebruiken en er wordt wat rondgehangen bij shabby snackbars, maar l’Ariane heeft weinig weg van de no-go-area’s in de Parijse banlieue. „’s Middags ziet het er gezellig uit, iedereen slaapt nog. Maar ’s avonds zou ik hier niet komen. Vorig jaar nog is er een vriend van me doodgeschoten. Een afrekening, hij handelde in shit.” Iyed haalt zijn schouders op. Drugshandel en de kans op een kogel horen blijkbaar bij elkaar.

L’Ariane is de wijk waar ronselaar Omar Diaby het merendeel van zijn zieltjes rekruteerde. Mogelijk was hij een bekende van truckterrrorist Mohammed Bouhlel. De Senegalese ronselaar, die op zijn vijfde naar Nice kwam en zelf in deze buurt opgroeide, haalde maar liefst tachtig jongens over om naar Syrië te vertrekken. Hij radicaliseerde in de jaren negentig in de gevangenis, waar hij meerdere straffen uitzat voor betrokkenheid bij een afrekening en inbraken. In 2013 vertrok hij naar Syrië, waar hij zich aansloot bij Front Al-Nosra, de Syrische tak van Al-Qaeda. De 41-jarige staat er aan het hoofd van een katiba, een gevechtseenheid van tientallen strijders. Vijftien ervan komen uit zijn eigen stad Nice.

Iyed kent Omar wel. „Hij rekruteerde zelfs zijn eigen neef. Hij richtte zich op de jongens die zwak van geest waren. Hij ging eens wat met ze drinken, hield contact en ging dan langzaam over tot een hersenspoeling. Hij beloofde ze een vrouw en een spannend leven in Syrië, waar ze wapens kregen en mochten schieten. Ik zou er nooit intrappen, maar veel gasten hier hebben weinig te verliezen.” Omdat Diaby online propagandafilmpjes gebruikte, werd hij ’Sjeik Google’ genoemd.

Naast Parijs is Nice de enige stad waar de terreurdreiging werd opgeschaald tot het niveau ’aanslag’. In februari 2015 viel terrorist Moussa Coulibaly er met een mes drie militairen aan die een synagoge bewaakten. Twee jaar geleden werd een aanslag verijdeld op het beroemde carnaval van de kustplaats. De in Algerije geboren Fransman Ibrahim Boudina werd opgepakt vlak voordat hij wilde toeslaan.

Radicalen

Maar liefst tien procent van de 1500 Franse jihadstrijders komt uit het departement Alpes-Maritimes, waar Nice in ligt. Op dit moment lopen er 515 radicalen rond. Sinds de aanslagen van 13 november zijn vijf clandestiene gebedsruimtes gesloten.

Ook de achterneef van Niçoise Vanessa (37) viel ten prooi aan Omar Diaby. „Hij is vier jaar geleden vertrokken. Heel af en toe hoort mijn nicht iets van ’m.” Met haar vriend en haar 9-jarige dochter loopt ze de Route du Turin af, de straat waar Mohamed Bouhlel de laatste twee jaar van zijn leven woonde. „We hebben ’m wel eens gezien, maar we kenden hem niet.”

Op de vraag waarom het in Nice blijkbaar makkelijk rekruteren is, heeft ze geen antwoord. „Mijn achterneef was nog niet eens volwassen toen hij werd geronseld en zich bekeerde, hij was te jong om een uitzichtloos leven te hebben. Mijn nicht wist niet waar haar overkwam.” Feit is dat er alleen al in de Zuid-Franse kustplaats 60.000 moslims wonen. Volgens jihadexperts zijn er wijken waar de stap van delinquent naar islamist niet groot is.

Vanessa durft sinds de aanslag niet meer naar de Promenade des Anglais. „Ik kom niet verder dan het einde van de straat. Bovendien leven we continu in angst. We zijn als de dood dat mijn achterneef en al die anderen hier terugkomen om zich op te blazen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.