’Mensen moeten gratis kunnen parkeren in Het Twiske’

Vanda de Haan
Oostzaan

Bezoekers van recreatiegebied Het Twiske moeten overdag gratis hun auto kunnen parkeren. Tenminste, als het aan de gemeente Oostzaan ligt. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering in De Kunstgreep.

Tijdens deze vergadering kwam de toekomstvisie van Het Twiske aan bod, waarin staat hoe het verliesgevende recreatieschap het de komende jaren in grote lijnen gaat aanpakken. Het gedeelte over de financiële positie van Het Twiske riep nogal wat vragen op bij raadsleden, omdat wordt geschreven dat het betaald parkeren overdag in stand wordt gehouden. ,,Hoe zit dat nou precies?’’, wilde PvdA-fractievoorzitter Peter de Wit weten.

Hij is niet de eerste die deze vraag stelt. Deze maand wilde de D66-fractie weten of het betaald parkeren in Het Twiske nou wel of niet wordt afgeschaft. Zij is in elk geval voor afschaffing. Het college ook, dat schreef in juni al een brief aan het recreatieschap waarin werd gepleit voor gratis parkeren in het recreatiegebied.

Zo wordt Het Twiske goed toegankelijk, aldus GroenLinks-wethouder Joop Klinkhamer. Hij vreest minder bezoekers. En minder bezoekers staat gelijk aan minder inkomsten voor de lokale ondernemers en voor het recreatieschap zelf. ,,Toch wil het schap dat het betaald parkeren in stand blijft’’, zei de bestuurder. ,,De apparatuur is afgeschreven. Vanaf volgend jaar kunnen de inkomsten van betaald parkeren worden geboekt als inkomsten.’’

Niet alleen Oostzaan pompt geld in het recreatiegebied. Grotere geldschieters zijn de provincie Noord-Holland en gemeenten als Zaanstad.

Of het afschaffen van het betaald parkeren een goed idee is, weet CDA-raadslid Teun Flens niet. ,,Als je Het Twiske altijd openstelt, werkt dat dan niet criminaliteit in de hand? Vooral ’s avonds en ’s nachts. En nu krijgt het recreatieschap netto zo’n 150.000 euro aan inkomsten door het betaald parkeren. Het moet toch draaien. Is dit allemaal goed doordacht?’’

Klinkhamer knikte. ,,De slagbomen ’s nachts worden in stand gehouden. Vaak bleek in de nachtelijke uren en late avonduren criminaliteit een probleem te vormen. We willen nog duidelijk inzicht krijgen in wat de inkomsten van het schap precies zijn. Daarvoor moeten we in het najaar in gesprek gaan met het recreatieschap. Als er een duidelijk antwoord ligt, kunnen we als gemeente kijken wat we er verder mee kunnen.’’ De raad buigt zich binnenkort weer over deze kwestie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.